Ida

IBD ja lapsihaaveet

25.07.2019

IBD ja vertaistuki

Olen vasta nuori, eikä perheen perustaminen ole tällä hetkellä ajankohtaista. Kuitenkin huomaan yhä useammin pohtivani mahdollista tulevaa äitiyttäni, juurikin tämän sairauteni näkökulmasta.

Kun sairastuin, en juurikaan miettinyt sairauteni vaikutuksia tulevaisuuteni valintoihin. Nyt olen jo saanut huomata, että se vaikuttaa moneenkin asiaan. Opintoihin, ammatinvalintaan ja nyt selkeästi myös perheen perustamiseen. Ainakin minun ajatuksissani.

Tiedän, että remissiossa oleva IBD ei juurikaan vaikuta lapsensaantimahdollisuuksiin. Tulehduksen ollessa päällä, se voi vaikuttaa paljonkin. Ainakin minulla aktiivinen tulehdus vaikuttaa kuukautisiin ja yleiseen vointiin reippaastikin.

Myöskin nyt käyttämäni lääkkeet, ja todennäköisesti suuri osa muistakin sairauden hoitoon käytettävistä lääkkeistä, saattaa olla kieltolistalla mahdollisen raskauden ajan. Eli ennen kuin raskautta alkaisi edes yrittämään, pitäisi perusteellisesti lääkärin kanssa selvittää, mitkä lääkkeet ovat sallittuja.

Raskauden lisäksi isoa huolta ja paljon mietittävää antaa ajatus siitä, onko sairauteni kenties perinnöllinen. Taipumus perinnöllisyyteen nykytiedon mukaan on olemassa, ja se auttamatta myös pistää miettimään.

Itselläni ei lähipiirissä ole yhtään IBD:tä sairastavaa, itse siis en ole sitä perintönä mistään saanut. Mutta mitä jos itse sen sitten siirrän lapselleni? Ajatus on raskas.

Myös ajatus siitä, että mitä jos lapsensaantia lykkää, pieneneekö mahdollisuus ylipäätään saada lapsia. Vaikuttaako sairaus tai lääkitys hedelmällisyyteen vuosien saatossa?

Useinhan lapsesta haaveilu on perheen sisäinen asia. Mahdollisen puolison kanssa parhaassa tapauksessa yhdessä mietitään, mikä aika olisi hyvä perheen perustamiselle. Minun tapauksessani, kun aika on ajankohtainen, pitää pohdintaan ottaa mukaan jo haaveilun aloittamisesta alkaen hoitava taho. Se mikä yleensä on henkilökohtainen ja oma asia, on nyt osa sairauskertomusta ja diagnoosia.

Kuten olen ennenkin todennut, on IBD todella kokonaisvaltainen sairaus. Silloinkin kun sairaus ei oireile fyysisesti, on se henkisesti läsnä elämän joka osa-alueella.