Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

IBD ja työelämä – Saatko ymmärrystä?

03.12.2020

IBD ja vertaistuki

Se olisi taas IBD-viikko! Juuri parahiksi julkaistiin IBD ja muut suolistosairaudet ry:n sekä muutaman muun yhdistyksen jäsenilleen teettämän työelämäkyselyn tulokset. Lisätietoa https://ibd.fi/pitkaaikaissairaudet-tunnetaan-tyopaikoilla-huonosti/

Minusta kyselyssä tuli ilmi huolestuttavia lukuja. Kyselyyn vastanneista 55 % koki, että on saanut hyvin vähän tai ei ollenkaan tukea työpaikallaan sairautensa kanssa. Samaan aikaan 47 % koki, että sairaus vaikuttaa omaan elämään melko tai erittäin paljon.

Kuulostaako tutulta? Jos kuulostaa, olen pahoillani.

Minullakin on kokemuksia siitä, miten töissä tai koulussa sairautta ja sen vaikutuksia minuun ei ole ymmärretty. Minäkin olen peräaukko pinkeänä yrittänyt suoriutua aamulla töihin, vain paskoakseni housuun bussipysäkillä. Töissä ei ollenkaan sitä tilannetta ymmärretty, kun soitin etten pääse tänäänkään töihin. Samaan aikaan koulussa edes lääkärintodistukset eivät auttaneet, koska opettajan mielestä olin laiska opiskelija, jota ei vain huvittanut tulla kouluun.

Muistan minkälainen se tunne on, kun olet fyysisten ja henkisten voimiesi äärirajoilla ja yrität juosta muiden mukana oravanpyörässä. Ja kun et vaan pysty, eikä kukaan usko, että olet sairas.

Minä tulin lopulta siihen tulokseen, etten pysty muuttamaan niiden mieliä, jotka ovat jo päättäneet asioiden olevan tietyllä lailla. Minä ratkaisin asian etsimällä itselleni toisen työ- ja opiskelupaikan. Fyysisten vaikeuksien lisäksi en enää jaksanut potea huonoa omaatuntoa ja syyllisyyttä sellaisten asioiden takia, joille en voi mitään.

En sano, että maiseman vaihtaminen on aina oikea ratkaisu. Etätyötäkään eivät kaikki voi tehdä. Ensisijaisesti kannattaakin yrittää keskustella asiasta koulussa tai työpaikalla ja tarjota tietoa sairaudesta. Ehkä keksit ehdottaa vaihtoehtoisia työskentelytapoja, joilla voisit opiskelun tai työsi hoitaa?

Jos olet tilanteessa, jossa töissä tai koulussa ei ymmärretä, onhan sinulla joku jolle puhua? Suosittelen ainakin käymään yhdistyksen sopeutumisvalmennuksen tai tapaamaan vertaisia muissa yhteyksissä. Meitä koulutettuja vapaaehtoisiakin on ympäri Suomea ja somea, meille voi aina tulla juttelemaan.

Varmuuden vuoksi kerron vielä tässä ja nyt, että vika ei ole sinun. Minä uskon, että teet varmasti parhaasi joka päivä niillä voimavaroilla, jotka sinulla on käytössä. Sinun ei tarvitse olla yli-ihminen joka tekee huonovointisena yhtä paljon kuin terve työkaverisi. Sinulla on oikeus olla sairauden takia sairaslomalla ja juuri niin usein kuin on tarve.

Ja oikeassa ympäristössä sinäkin voit kukoistaa, sairaudesta huolimatta.

Hyvää IBD-viikkoa!