Elina

IBD ja työelämä

21.11.2019

IBD ja vertaistuki

Ollessani 16-vuotias, IBD oireili rajusti, enkä voinut kuvitellakaan meneväni kesätöihin kuten muut ikäiseni. Muistan, kuinka tämä sai minut murehtimaan myös tulevaisuuden työelämää. Kun sairaus on ollut pahana, ei koulunkäynnistä ole välillä meinannut tulla mitään. Yläasteella poissaolotunteja kertyi satoja, joten huoli työelämästä on täysin aiheellinen. 

Tänä keväänä päätin kuitenkin hakeutua rohkeasti töihin. Vointini on ollut viimeisen vuoden parempi kuin koskaan ennen. Nyt vietän välivuotta, ja olen tehnyt pian 5 kuukautta töitä ilman yhtäkään poissaoloa. Olen pystynyt suoriutumaan töistäni ilman mitään ongelmia. Jälleen kerran tuntuu, että elämä voittaa.  

Olen monesti todennut, ettei sairauden saa antaa rajoittaa elämää, unelmia tai omia valintoja. Olen onnellinen, että uskalsin yrittää. IBD:n kanssa joutuu jatkuvasti voittamaan itsensä ja pelkonsa. Vaikka takana on taas yksi iso onnistuminen, pitää kuitenkin muistaa, että tässäkin asiassa terveys menee tietysti kaiken muun edelle. Tämä täytyy tietysti ottaa huomioon ammatinvalinnassa. Onneksi minulla on kokonainen vuosi aikaa pohtia tulevaa!