Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

IBD ja vähähiilihydraattinen ruokavalio – omat kokemukseni

18.03.2021

IBD ja ruokaIBD ja vertaistuki

Olen vuosien varrella kokeillut jos jonkinmoisia ruokavalioita IBD:n oireiden hallintaan. On kokeiltu gluteenitonta, maidotonta, lihatonta, hiivatonta, sokeritonta ja varmaan vielä jotain muutakin -tonta. Mistään näistä ei ole kuitenkaan ollut omalla kohdallani apua.

Aloitin kokeilemaan vähähiilihydraattista (VHH) ruokavaliota muutama kuukausi sitten lähinnä painonpudotuksen tueksi. Viime vuodet olen epätoivon vimmalla yrittänyt laihduttaa niitä akuutin kerryttämiä kiloja, siinä kuitenkaan aikaisemmin onnistumatta. VHH-ruokavaliolla on muutamassa kuukaudessa tippunut nyt 10 kg ilman laihduttamisen tunnetta, mutta lisäksi olen ilokseni huomannut vatsan ja suoliston voivan paremmin.

Vähähiilihydraattinen ruokavaliohan siis tarkoittaa sitä, että käytännössä kaikki vilja, peruna ja sokeri jätetään mahdollisimman vähälle. VHH-ruokavaliosta löydät helposti lisätietoa googlettamalla, mutta tässäkin kannattaa muistaa lähdekritiikki.

Aluksi vanhasta pullahiirestä tuntui ihan todella oudolta olla ilman leipää. Kokeilinkin muutamia VHH-leipäohjeita täyttääkseni tuota sieluni mustaa aukkoa. Lopulta tajusin, etten oikeasti tarvitse koko leipää elämääni. Jos tekee jotain sellaista mieli, vähähiilarinen siemennäkkäri ajaa asian parhaiten. No entäs kun piti tehdä lasagnea ja pizzaa? Molempiin löytyi toimiva ohje ilman hiilareita, ja itseasiassa pizzaa olen tässä laihduttaessani syönytkin monta kertaa viikossa! Muille tehdään lihapullien kaveriksi pottumuusi, minä syön juuresmuusia tai paahdettuja kasviksia. Äärimmäiseen pastanhimoon kuulemma toimii shiratakinuudeli, en ole vielä kokeillut, mutta on sitä tuolla kaapissa valmiina.

Heti ensimmäisten päivien jälkeen kaikki mieliteot lakkasivat täysin. Ei siis enää jääkaappirallia iltaisin telkkariohjelman mainostauoilla. Ei enää herkkuhimoa, ei enää epäterveellisiä ex tempore -ostoksia ruokakaupassa, koska on nälkä. Nälkä pysyy poissa ja syötyä tulee pari kertaa päivässä.

Mikä parasta, ei enää löysää, haisevaa kakkaa. Ei käymisen tunnetta vatsassa, ei jatkuvaa pierukonserttia! Alkuun suolisto kyllä jumahti totaalisen paikalleen ja sitä piti hieman avittaa käynnistymään uudelleen, mutta sen jälkeen vatsani on toiminut kuin kello.

Kuten olen monta kertaa jo kertonut, olen tällä hetkellä remissiossa, eikä minulla ole mitään jäätävän pitkää oirelistaa päällä. Aina on ollut kuitenkin jotain pientä kremppaa, remissiosta huolimatta. Nyt ne vähätkin ovat melko lailla poissa. Facebookin VHH-ryhmissä olen törmännyt teihin muihinkin IBD-tyyppeihin, jotka ovat löytäneet tästä ruokavaliosta jotain hyötyä itselleen.

Jotta ei menisi ihan kehumiseksi, on hyvä kertoa myös huomaamistani huonoista puolista. Sen totaaliummetuksen lisäksi minulta on tippunut paljon hiuksia. Tämä on kuitenkin kampaajani mukaan normaalia, kun muuttaa ruokavaliota ja laihtuu, ja asia korjaantuu kyllä ajan myötä itsestään. Lisäksi entinen rasvainen ihoni on nyt paikoin rutikuiva ja sitä on vaikea hoitaa.

Ulkona syöminen saattaa aiheuttaa jonkin verran haasteita, mutta itse olen toistaiseksi löytänyt aina jotain sopivaa. Enkä minä tätä niin orjallisesti ole edes noudattanut, ettenkö erityistilaisuuksissa olisi kakkua hyvällä omallatunnolla syönyt. Loppujen lopuksi kyse on valinnoista.

En minä väitä tätä miksikään kaikille sopivaksi käärmeöljyksi kaikkiin vaivoihin, mutta halusin kertoa omista kokemuksistani ja saamistani tuloksista sekä painon että suolen hyvinvoinnin kannalta. Ennen uuden ruokavalion aloittamista kannattaa aina tehdä riittävästi tutkimustyötä sekä tarvittaessa konsultoida terveydenhoidon ammattilaisia!

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0120
02/2021