Elina

IBD ja väsymys

03.05.2018

IBD ja vertaistuki

Moni IBD:tä sairastava painii varmasti saman ongelman kanssa: Väsymys on yksi IBD:n oireista ja välillä se tuntuu ylitsepääsemättömältä. Mikä neuvoksi, kun edes kunnon yöunet eivät tunnu auttavan, ja jo maanantaina huomaa laskevansa tunteja viikonloppuun, että saisi levätä?

Olen huomannut, että vaikka sairauden kanssa olisi se parempi vaihe menossa, väsymys kulkee mukana jatkuvasti, enemmän tai vähemmän. Koen kuitenkin jaksavani paremmin, kun pidän kiinni tietyistä rutiineista ja rytmistä. Vaikka esimerkiksi lomalla tekisikin mieli valvoa, pyrin kuitenkin nukkumaan normaalin määrän ja heräämään aamulla ajoissa. Myös luonnossa liikkuminen ja säännölliset ateriat auttavat minua. Esimerkiksi päiväunia yritän välttää.

Tuntuu myös, että väsymykseen on jo osaksi tottunut. Välillä se on niin arkipäivää, että sen huomaa vasta, kun pysähtyy. On myös aikoja, kun uni ei tule, tai sen laatu on huonoa. Pahimpina aikoina muistan menneeni koulun jälkeen suoraan nukkumaan, sitten syömään ja yöunille. Nykyään tilanne ei onneksi omalla kohdallani ole niin paha.

Ihmisille voi olla hyvä muistuttaa, ettei IBD- potilaan kokema väsymys ole millään tavalla rinnastettavissa laiskuuteen tai viitsimättömyyteen. Se on todellinen oire, joka hankaloittaa arkea entisestään.