Elina

IBD ja ylioppilaskirjoitukset

28.03.2019

IBD ja vertaistuki

Ylioppilaskirjoitukset on taputeltu ja vihdoin voi hetkeksi hengähtää. Alkusyksy oli rankka, kun koulua oli normaaliin tahtiin ja samalla piti yrittää keskittyä lukemaan kirjoituksiin. Tuloksilla kun on entistä suurempi painoarvo jatko-opiskelun kannalta. Takaraivossa oli kuitenkin kokoajan pelko IBD:n pahenemisesta, stressi kun ei tunnetusti tee oireilulle hyvää.  

Kirjoitin syksyllä kolme ainetta, ja ennen kirjoituksia keskustelin sairaudestani rehtorin kanssa. Sairaus voidaan ottaa lopullisissa tuloksissa huomioon ja salista sainkin reunapaikan läheltä vessaa, kaiken varalta. Olo oli aina väsynyt, kun oli 6 tuntia tuijottanut tietokonetta ilman taukoja. Kahdet ensimmäiset kirjoitukset sujuivat hyvin, mutta ennen viimeisenä olevaa ainetta IBD alkoi nostaa päätään. 

Kirjoituksiinhan täytyy lähtökohtaisesti mennä, vaikka olisikin kipeänä. Maha alkoi oireilla, mutta onnekseni vasta n. muutamaa päivää ennen viimeisiä kirjoituksia. Tilanne ehti rauhoittua ja kirjoitusten jälkeen, stressin vähentyessä, olokin parani. 

Kirjoitukset ovat varmasti monelle suuri stressin aihe ja IBD kyllä lisää osaltaan paineita. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja olen tuloksiinkin tyytyväinen. Järjestelyistä juuri istumapaikan suhteen yms. kannattaa keskustella hyvissä ajoin rehtorin kanssa ja opinto-ohjaaja auttaa varmasti muissa tarpeellisissa järjestelyissä ja kysymyksissä. Totta kai otin tarvittavat lääkkeet ja mahalle suotuisaa syötävää mukaan. Ei siis kannata ottaa kauheita lisäpaineita asiasta. Kaikki järjestyy kyllä – se tuli taas kerran huomattua 🙂