Simo

IBD paranee kombuchalla, tiesitkö?

13.02.2020

IBD-viikon kunniaksi maikkari julkaisi uutisen otsikolla ”Voimakkaasti lisääntyvä tauti riivaa erityisesti nuoria aikuisia – näin näkymätön sairaus vaikuttaa elämään”. Jutun kommenttikenttä Facebookissa keräsi vähän yli 180 lausuntoa tavallisilta suomalaisilta. Oman elämänsä asiantuntijat olivat ehdottomasti sitä mieltä, että IBD on tulos rasvattomista elintarvikkeista, lihattomuudesta, hiilihydraatittomuudesta, emulgointiaineista, Coca Colasta, käsidesistä ja siitä, että astianpesuaine poistaa veden pintajännitteen. Koko sairaushan sitten taas paranee maitohappobakteerilla, hapankaalilla ja kombuchalla.

Selvittyäni vihan ja naurunsekaisista tunteista palauduin taas järkiini kirjoittamatta vimmaisesti sarjan vihaisia sivalluksia ja huutonauruemojia. Tajusin, että koko kokoelma Pirkka-niksejä ja nuorten rappion kauhisteluja johtuu pelkästään tietämättömyydestä. Suurin osa taisi muutenkin lukea pelkän otsikon jos sitäkään, sillä joku osallistui ilmeisesti kroonisen sairauden toivossa kilpailuun kirjoittamalla ”Mukana, tulisi lapsenlapsille”. Kommentit kuitenkin muistuttivat, miksi IBD-viikkoa ylipäätään vietetään.

Kansaa kahteen leiriin jakamatta terveiden tietämättömyys aiheuttaa jonkin verran ahdinkoa meissä IBD-potilaissa. Opiskelijoiden poissaoloille ja myöhästymisille pudistellaan paheksuvasti päätä, vaikka todellinen syy venähtäneelle koulumatkalle on pakollinen pysähdys Nesteen vessassa. Tietämättömyyden piikkiin voi laittaa myös työpaikalla saadut selvityspyynnöt pitkistä sairauslomista ja vessatauoista.

Tietoisuutta levitetään myös siksi, ettei jokaisen ensimmäistä kertaa verta ulostavan tarvitse käydä läpi ripulidiagnoosia, josta seuraa ripulilääkitys ja sarja terveyskeskuskäyntejä kun kakka ei kiinteydykään. Tai ettei uuden IBD-potilaan tarvitse ajatella, että on maailman ainut kroonisesti ripuloiva teini-ikäinen.

Tietoa on saatavilla suomeksi todella paljon. Ja varmaan kymmenessä eri muodossa. Silti monta kertaa tänäkin vuonna olen päässyt pitämään lyhyen luennon siitä, mitä tulehdukselliset suolistosairaudet ovat ja miten ne eivät ole sama asia kuin Thaimaassa sairastamasi turistiripuli. Saa yhä hoito-ohjeeksi lisäravinteita ja kummallisia ruokavalioita, joilla kaukaiset sukulaiset ovat parantuneet Crohnin taudistaan. Yhä osa uusista IBD-potilaista käy läpi pahimmillaan kuukausien rallin erilaisia diagnooseja ja toisia mielipiteitä. Tai jättävät menemättä lääkäriin kokonaan, kun ajattelevat oireiden menevän itsestään ohi. Tietoisuuden tarkoitus on helpottaa sairastavien elämää.

Väitän, että paras tietoisuuden levittäjä olisi se, että joku tutkija onnistuisi löytämään syyn sille, miksi noin 50 000 suomalaista vääntää teflon-kakan sijasta pönttöön puoliverisen varpusparven. Sitä odotellessa pitää tyytyä arvailemaan liiallisen käsihygienian ja Coca Colan välillä.