Ida

IBD, stressi ja voimattomuus

21.03.2019

IBD ja vertaistuki

Tämä vuosi on alkanut todella stressaavissa merkeissä. Nyt tulisi päättää, mihin haluaa hakea kevään yhteishaussa, sillä valmistun nyt kevään aikana ammattikoulusta ja haaveenani on jatkaa opiskeluja. En kuitenkaan ole vieläkään päättänyt mitä haluan ja vaihtoehtoja on, mutta mikään ei tunnu sopivalta. Tämähän on tätä nuoruuden parasta aikaa, vai mitä?

Ja nyt pääsemme siihen, miten tämä elämäntilanne ja stressi vaikuttavat itseeni kokonaisvaltaisesti (tai oletan, että stressi tätä aiheuttaa tällä hetkellä). Oloni on ollut koko tammikuun todella voimaton ja pienetkin asiat, kuten kouluhommat, ovat vaatineet suuria ponnisteluja. Urheillut olen yrittänyt parhaani mukaan, sillä olen aina huomannut olevani energisempi, kun pääsen liikkumaan. Treeni ei ole kuitenkaan sujunut niin hyvin tässä kuussa kuin yleensä.

Havahduin aika nopeasti ottamaan yhteyttä IBD-hoitajaani, sillä myös vatsaoireita on ollut välillä enemmän ja välillä vähemmän tässä kuussa. Seuraavat verikokeeni olisivat olleet ensi kuussa ja poliklinikka-aika toukokuussa aikuisten puolelle siirtyessä. Nyt verikokeet otettiin pari viikkoa sitten ja kalpro-näytteen vein viikko sitten, eli tuloksia odotellessa.

Sairaudessa ikävää on se, ettei voi tietää mikä oire liittyy sairauteen ja mikä oire on merkki jostain muusta. Edellisistä verikokeistakin oli sen verran aikaa ja kuitenkin biologinen lääke käytössä, joten tietenkin haluan itsekin pysyä perillä siitä, ovatko arvot kunnossa. Olen myös huomannut tietynlaisien pelkojen jääneen sairauden vaikeimmilta ajoilta ja joku tietynlainen vatsakipukin saattaa aiheuttaa stressin siitä, että “alkaako se taas?”.