Conny Karlsson

IBD-viikko

07.12.2017

IBD ja vertaistuki

ibd-viikko

Muutaman vuoden olemme jo ehtineet viettää vuotuista IBD-viikkoa (IBD awareness week), jolloin on tarkoitus tehdä IBD-sairaudet eli tulehdukselliset suolistosairaudet tunnetuksi. Viikkoa vietetään aina joulukuun ensimmäisellä viikolla, eli 1. – 7.12.

Vertaistuen tärkeyttä ei voi varmasti ikinä korostaa liikaa, ja tämä viikko on myös yksi todella tärkeä tempaus tämän suhteen. Ympäri maata järjestetään erilaisia tapahtumia, joissa sairautta tuodaan esiin, ja näin ollen moni esim. vastasairastanut saa ensimmäisen kontaktin muihin sairastaviin. Vuonna 2003, kun itselleni tuli diagnoosi, tällaisia tapahtumia ei ollut, tai en ainakaan itse niitä löytänyt. Olisin tarvinnut tietoa esimerkiksi sairaudesta ja myös siitä, miten sairauden kanssa voi urheilla.

Tätä asiaa olen yrittänyt myös itse edistää esimerkiksi juuri IBD-viikolla, kun olen ollut mukana erilaisissa tempauksissa meidän IBD-cycling -seuran kanssa. Lisäksi olen kirjoittanut aiheista erilaisia blogikirjoituksia tai vähintään facebook-päivityksiä omalla fanisivullani.