Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

IBD, ylipaino ja lääkärit

18.01.2022

Käsi ylös hep, jos IBD on suoraan tai epäsuorasti vaikuttanut painoosi kumpaan suuntaan tahansa! Veikkaan, että nousi aika monta kättä. Oma kokemukseni on painon noususta, vaikka tiedän että joillakin toisilla käy toisinpäin.

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten painoni lähti nousuun kortisonilääkityksen aikana. Asiaa ei varsinaisesti auttanut se, että jämähdin sohvan nurkkaan sivuoireiden, mm. voimakkaan hengenahdistuksen vuoksi. Suolisto oli niin huonossa kunnossa, että pahimmillaan söin pelkkää perunamuusia ja banaania. Paino pääsi nousemaan sillä välin, kun kamppailin normaalin toimintakykyni puolesta eikä varsinaisesti ollut jaksamista murehtia muista asioista.

Olen tietysti sittemmin päässyt eroon kortisonikuureista, pystynyt liikkumaan ja syömään normaalisti. Olen kertonut täälläkin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja sen vaikutuksista painooni sekä olooni. Silti niitä ylimääräisiä kiloja vielä vaan on, ja niistä on todella hankala päästä eroon. Ei niitä enää paljoa ole, mutta on kuitenkin.

Kyse ei ole siitä, ettenkö tiedostaisi ylimääräisten kilojen olemassa oloa. Eikä siitä, etten tietäisi mitä syödä, ja miten liikkua. Ylipainoni ei ole syy johonkin vaan seuraus jostakin, ne ovat ihan eri asioita. Silti saan tästä tapella lääkäreiden kanssa.

Monen lääkärin mielestä ylipaino tuntuu olevan syy kaikkeen, mikä ihmistä vaan voi maailmassa vaivata. Olitpa nuori tai vanha, terve tai sairas. Oli kyse sitten suolisto-ongelmista, masennuksesta tai vaikkapa väsymyksestä. Laihdutat vaan, niin ongelmat ratkeavat. Päänsärky, huono näkö ja jalkasilsakin hoituvat, kunhan vaan laihdutat. Okei vähän kärjistän, mutta valitettavasti vain vähän.

Ylipainoisena ei auta kertoa lääkärille, että kuule ensin oli ne suolisto-ongelmat, masennus ja väsymys, vasta sitten tuli tämä ylipaino. Ei auta, että ravitsemusterapeutti on todennut ruokavalioni tasapainoiseksi ja kaikin puolin hyväksi. Ei auta, että liikun edes vähän melkein päivittäin, voisin yrittää vähän enemmän. Mitään muuta en tässä viime vuodet ole tehnytkään, kuin yrittänyt. On tosi lannistavaa tulla kohdelluksi niin kuin en olisi yrittänyt yhtään.

”Ei näille muille asioille mitään voida ennen kuin saat tuon ylipainon hallintaan.” sanoi viimeisin lääkäri. Kyse oli asiasta, jolla ei ollut yhtään mitään tekemistä painoni kanssa. Poistuin itkien vastaanotolta.

Olen ollut vähintään normaalipainoinen paljon isomman osan elämästäni kuin mitä olen ollut ylipainoinen, joten pystyn tekemään vertailun ennen ja jälkeen. En koskaan hoikkana saanut sellaista kohtelua terveydenhuollossa kuin mitä olen saanut ylipainoisena.

Ylipainoisella ei tunnu välttämättä olevan sananvaltaa omaan hoitoonsa tai se voidaan jopa evätä kokonaan painon perusteella. Se on vähän ristiriidassa laissa määritettyjen potilaan oikeuksien kanssa: https://stm.fi/potilaan-oikeudet

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0192
11/2021