Elina

IBD:n vaikutus itsetuntoon

28.09.2017

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Olen useasti pohtinut IBD:n vaikutusta itsetuntooni. Varsinkin näin nuorena on ollut aikoja, jolloin tämä sairaus on tuntunut kuormittavan myös itsetuntoa merkittävästi. Ei ole aina ollut helppoa, kun on joutunut melkeinpä joka asian suhteen luomaan erikoisjärjestelyitä tai stressaamaan suunniteltuja juttuja.

Diagnoosin saamisen jälkeen oli vaihe, jolloin sairautta ei halunnut myöntää edes itselleen. Oli aina yhtä kauheaa, jos joku kysyi asiasta. Toisen ongelman loi pitkään jatkunut kortisonikuuri ja suun muutokset. Paino nousi, naama oli usein aamulla niin turvonnut, että aamurutiineihin kuului jääpalapussin pitäminen kasvoilla. Tämä oli tietysti rankkaa aikaa, varsinkin, kun ei vielä ollut kunnolla hyväksynyt sairautta osaksi itseään.

Kouluun mennessä toivoi vain, ettei kukaan huomaisi mitään outoa. Silloin myös mietti, että millaisena ihmiset oikein näkevät minut. Tauti oli juuri tuolloin todella aktiivisena, ja uusia ongelmia ilmaantui jatkuvasti. Tuli myös todella helposti sellainen olo, että en ollut oikeutettu vaivaamaan valituksillani ja oireiluillani muita. Ehkä pelkäsin jääväni yksin sairauden kanssa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilanteeseen kuitenkin tuli muutos. Kortisonikuuri loppui, päivä päivältä tunsin olevani enemmän oma itseni. Ajan kanssa hyväksyin sairauden osaksi itseäni, ja vaikka aamuisin naama saattaa olla enemmän tai vähemmän turvonnut, niin en välitä. Se on asia, joka on osa minua, jota mun ei missään nimessä tarvitse häpeillä. Puhun sairaudestani nykyään todella avoimesti ja olen valmis vastaamaan ihmisten kysymyksiin.

Tietysti vielä nykyäänkin on niitä huonompia vaiheita, jolloin kaikki tuntuu hankalalta ja turhauttaa. Aika ja vertaistuki ovat paras apu, kun kyllästyttää. Kaikki tämä on kuitenkin vahvistanut minua valtavan paljon. Hyväksyn sen tosiasian, että IBD on osa minua.