Janika

IBD:n vaikutus painoon

12.05.2022

Ajattelin jatkaa hieman samalla teemalla kuin edelliselläkin kerralla. Viimeksi kirjoitin ravitsemuksen merkityksestä IBD:n hoidossa ja nyt kirjoitan siitä, miten IBD voi mahdollisesti vaikuttaa painoon.

Kun sairastamassani Crohnin taudissa on akuuttivaihe, ja etenkin kun se on jatkunut pitkään, yhtenä oireenani on laihtuminen. Se on melko tyypillinen oire etenkin Crohnin taudissa. Muistan nuorena lukiolaisena, kun huomasin vatsaongelmieni taas alkaneen ja hieman myöhemmin sairauteni uudelleen diagnosoitiin, niin painoni putosi noin 3-4 kiloa. Olen normaalipainoinen, joten painon putoamisen huomasi melko helposti. Muistan parin perhetutun kehuneen ulkonäköäni ja huomauttavan laihtumisestani. Tämä oli hirveän ristiriitaista, koska laihduin sairauteni takia ja siitä minua vielä kehuttiin. En itse halunnut laihtua eikä minulla ollut mitään tarvettakaan. Eikä se ollut myöskään nuorelle lukiolaiselle itsetuntoa kohentavaa. Olinhan sairas.

Mielestäni toisen ihmisen painon kommentointi on aina väärin, koska kukaan ei tiedä, mitä taustalla voi olla. Jollakin ihmisellä voi olla syömishäiriö, jotakin on voitu kiusata painonsa takia, jollakin lääkehoito voi vaikuttaa painoon tai jollakin on pitkäaikainen sairaus. Osa IBD:hen käytettävistä lääkkeistä voi myös vaikuttaa painoon suuntaan jos toiseen. Mielestäni maailmassa on paljon tärkeämpiä ja parempia puheenaiheita kuin toisen paino. Tietysti, jos ihminen itse alkaa puhumaan painostaan, niin voi harkitusti ja kunnioittavasti aiheesta puhua. Paino on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen asia.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0243
04/2022