Suvi

J-pussi ja avanne

07.01.2021

IBD ja vertaistuki

Olin sairastanut vakavaa, jatkuvassa tulehduksessa pysyvää totaalikoliittia reilut kymmenen vuotta, kun vuonna 2009 paksusuoli oli poistettava – kiireesti. Suoli ei ollut oikein koskaan lääkkeistä perustanut ja tilanne oli vakava. Olin heikossa kunnossa.Väliaikaisessa avanteessa sidokset eivät pysyneet, mihinkään en uskaltanut mennä ja olin loppu. Olin onnessani kun J-pussi otettiin käyttöön. Se kuitenkin tulehtui ja kun kaksi vuotta J-pussin käyttöönotosta tuli täyteen, romahdin henkisesti.

 

Niin sain uuden väliaikaisen avanteen. Jos vaikka se pussi rauhoittuisi, kun saisi olla rauhassa. Kolmen kuukauden jälkeen sekin avanne purettiin. Jatkoin siis kroonisesti tulehtuneen J-pussin kanssa ja ajattelin, ettei avanne ole vaihtoehto, joten muita vaihtoehtoja ei ole. On vain pakko jaksaa. Ja minähän jaksoin. Pääsin kotisairaalan asiakkaaksi ja he kävivät minua nesteyttämässä muutaman vuoden, koska mikään ei pysynyt sisällä ja kuntoni vain heikkeni.

Kunnes sitten kivut kävivät niin koviksi ja syöminen mahdottomaksi, että jouduin sairaalahoitoon. Muutaman viikon jälkeen sänkyni vierellä seisoi kaksi kovin vakavaa kirurgia, jotka sanoivat että J-pussi olisi pakko purkaa ja saisin pysyvän avanteen. Olin lohduton, mutta seuraavana aamuna lähdin taas leikkuriin kaikki edellisten leikkausten muistot mielessäni.

 

Monelle J-pussi on loistava ratkaisu. Parhaimmillaan elo ei eroa suolellisten elämästä mitenkään.

Nyt olen itse elänyt ohutsuoliavanteen kanssa vajaat kaksi vuotta. Enää en joudu jatkuvasti käymään julkisissa vessoissa. Terveelle pikkujuttu, IBD-sairaalle luksusta.