Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Jaksanko töissä?

20.02.2020

IBD ja vertaistuki

Elän jännittäviä aikoja, töiden ja jaksamisen suhteen nimittäin. Olen jo useamman vuoden saanut tehdä lyhyempää työviikkoa ja se on sopinut minulle hyvin. Tuntuu, että se on osaltaan auttanut pitämään IBD:n remissiossa. Niin kuin monet muutkin IBD:n kanssa elävät, minäkin väsyn todella helposti ja akkujen lataamiseen kuluu niin ikään enemmän aikaa. Tällä lyhyemmällä työviikolla se on onnistunut hyvin ja kun sitä arkivapaatakin on vielä voinut suhteellisen joustavasti siirrellä viikon sisällä, on kuormituksesta päässyt usein toipumaan heti eikä vasta viikonloppuna.

Nyt minun työtilanteeni muuttuu. Monen mielestä tämä voi kuulostaa tosi hölmöltä, mutta hieman epäröiden otan vastaan lisää töitä. Merkitseehän se toki lisää työkokemusta ja rahaa, mutta samalla sen ylimääräisen ja tärkeän vapaan menettämistä. Onneksi tuo lisätyökin tapahtuu samassa organisaatiossa ja olenkin aika luottavainen sen suhteen, että tarvittaessa joustoja löytyy edelleen.

Yritänkin nyt valmistautua tulevaan miettimällä niitä väsymykseen johtavia sudenkuoppia, joihin voisin jatkossa pudota. Mietin myös niitä asioita, jotka aiemmin ylläpitivät akuuttia stressaavassa työtilanteessa. Tärkeää on myös näiden vastapainoksi muistaa ne asiat, joista saan virtaa ja voimaa.

Huomaan, että tämä on taas yksi asia, jota joudun pohtimaan paljon vain koska minulla on IBD. Ilman tätä sairautta en olisi pohtinut asiaa hetkeäkään, oikein miltään kantilta. Tämä sairaus on kuitenkin opettanut, että etukäteen valmistautumalla ja omaa kehoa kuuntelemalla voi välttyä monelta harmilta.