Elina

Kärsivällisyyden voi oppia

02.03.2017

IBD ja kipuIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Vuosi sitten vietin viikon sairaalareissua. Juuri se sairaalareissu oli mieleenpainuva, sillä silloin ajattelin että ” Ei tän näin pitänyt mennä ”. Kesällä 2015 diagnoosin varmistuttua olin pureutunut ajatukseen ”Jes nyt vihdoin saan lääkkeet ja varmaan jo ens viikolla olo on ihan toinen!” No, nyt vuoden 2017 kesä tekee lujaa vauhtia tuloaan, mutta homma jatkuu ennallaan.

Aluksi se kolahti, ja lujaa. Asiat eivät menneet niin kuin olin ajatellut, monta takapakkia on tullut ja kaikki on tälläkin hetkellä päälaellaan. Kärsivällisyyden opettelu tapahtui kantapään kautta, kun jatkuvasti asetettuani liian korkeat odotukset jouduinkin pettymään. Nykyään pettymysten välttämiseksi varaudunkin automaattisesti siihen pahimpaan.

On tietysti muistettava, että vaikka olisi kärsivällinen ja pitkäpinnainen, niin on ihan tavallista, että välillä turhauttaa. Siitä turhautumisesta pitää vain päästä yli, ja sisäistää se tosiasia, että nämä jutut voivat ottaa paljonkin aikaa.

Hauska kyllä huomata, miten sitä on oppinut ottamaan asiat paremmin kuin ennen. Nykyään ei enää tarvitse täpistä jokaisesta pienestä sairauden tuomasta ongelmasta, vaan annan asioiden mennä omalla painollaan, enkä enää odota ihmeparantumista. Noin 8 vuotta kestänyt matka jatkuu. Jos se kivuttomampi elämä joskus koittaa niin toivon, että se on tämän kärsivällisyyttä vaatineen kamppailun arvoinen.