Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Katos ku läski juoksee!

11.12.2018

IBD ja vertaistuki

Meille IBD:tä sairastaville tehdyn kyselyn mukaan jopa 70 % on kohdannut vähättelyä tai ymmärtämättömyyttä sairauden takia. Minä olen yksi kyselyyn vastanneista.

”Taidat olla vaan vähän laiska.” sanoi entisen kouluni opettaja, kun yritin selittää miksi olen niin usein poissa.

”Voit valita joko irtisanoutumisen tai nollatuntisopimuksen.” sanoi entinen esimieheni, kun olin pyytänyt häntä keskustelemaan työssäjaksamisestani.

”No eiks kaikilla tuu joskus verta perseestä?” sanoi entinen kaverini, kun kerroin etten voi lähteä illanviettoon kuten ennen.

”Ihan ensimmäisenä sun pitäis kyllä lopettaa noiden lääkkeiden syöminen. Ne varmaan aiheuttaa noita vatsavaivoja.” sanoi sukulainen kun kerroin IBD:stä ja miten sitä hoidetaan.

”Joo äidilläkin on ollut vatsa sekaisin, soita sille niin se kertoo mikä se ripulilääke oli mikä auttaa.” sanoi tuttava kuultuaan että IBD on tulehduksellinen suolistosairaus.

”Aika jännää, että sulle tuli vatsatauti just tänään, kun sun piti auttaa meitä muutossa.” sanoi kaverini kun en päässytkään muuttoavuksi.

”Katos ku läski juoksee!” sanoi tuntematon mies toiselle kiiruhtaessani heidän ohitseen junaan.

Hölkkäsin loppumatkan junalle itkien. En tiedä miksi ventovieraan ihmisen ilkeä kommentti ulkonäöstäni on satuttanut näistä kaikista eniten. Ehkä siksi, ettei siinä tilanteessa ollut mahdollista puolustautua tai selittää. He eivät nähneet sairauttani ja sen takia otettuja lääkkeitä jotka lihottavat. Ei heillä ollut tietoa siitä, minkä helvetin läpi olin tullut voidakseni olla siinä hetkessä kiiruhtamassa junaan.

Toivottavasti nämä IBD-viikon tarinat tavoittavat tuon miehen.