Elina

Kaverieni suhtautuminen IBD:hen

14.02.2019

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Meitä kaikkia stressaa varmasti monesti, että mitä mieltä kaverit oikein ovat sairaudesta, ja esimerkiksi siitä, etteivät kaikki sovitut reissut aina onnistu. Entä käsittävätkö he, mistä oikein on kyse? Päätin ottaa asiasta selvää, ja esitin muutaman kysymyksen ystävälleni Sanna-Riinalle.

Vaikuttaako IBD suhteeseemme jotenkin? Jos joo, miten; onko sairauteni muuttanut suhdettamme jotenkin?

Ei vaikuta suhteeseen millään tavalla, huonoja uutisia kuullaan useammin Elinalta kuin muilta, mutta se lähinnä vahvistaa itse suhdetta.

Minkälaisen vaikutelman olet saanut tästä sairaudesta kauttani?

Sivustaseuraajana olen saanut sellaisen kuvan, että sairaudella on hyvät sekä huonot vaiheensa, eikä niihin voi itse hirveästi vaikuttaa. Rajoittaa elämää tiettyinä aikoina todella paljon ja vaatii sairastavalta paljon. Pitää olla periksiantamattomuutta, lääkärikäyntejäkin kertyy välillä niin paljon.

Ärsyttääkö sinua, jos joudun perumaan menoja, eivätkä kaikki suunnitelmamme toteudu sairauteni takia?

Osataan jo suunnitella menot pääsääntöisesti siten, että ei lyödä mitään lukkoon paljoa ennen itse tapahtumaa, koska olo voi muuttua nopeastikin. Tietysti on harmillista, etteivät kaikki suunnitelmat mene nappiin, mutta sille ei voi mitään ja se on erittäin ok. Terveys on tärkein.

Muita huomioita, mitä olet tehnyt?

Tämä sairaus vaatii ihmiseltä todella paljon ja sitä sairastavan on oltava henkisesti vahva, sillä välillä vastoinkäymisiä tulee toinen toisensa perään. Elina on mielestäni selvinnyt kaikesta todella hyvin, kun ottaa huomioon lukion, harrastukset ja nuoren kaiken muun elämän.

Kaverisuhteemme on kestänyt jo yli 10 vuotta jokaisen ylä-ja alamäen. Välillä tietysti stressasin, että miten käy, kun menot peruuntuivat kerta toisensa jälkeen ja voimat olivat vähissä. Stressaaminen aiheesta oli kuitenkin aivan turhaa.

Vaikka kaikki ympärillä olevat ihmiset eivät aina tunnu ymmärtävän mistä on kyse, olen kiitollinen, että minulla on ystäviä, joille voin puhua aiheesta kuin aiheesta. Avoimuus on myös avainsana tähänkin juttuun. Helpottaa, kun asioista voi puhua suoraan, silloin myös vältytään väärinkäsityksiltä. Juuri tällaiset ystävät lähipiirissä tuovat voimaa myös silloin, kun on hankalaa.