Reunapaikka IBD-blogi

Sirpa

Käythän hammaslääkärissä!

02.05.2019

IBD ja vertaistuki

”Suu ammolleen! Katsotaas miltä siellä näyttää. Aijaijai, reikiähän tänne on tullut.”

Tuota lausetta en ollut kuullut koskaan aiemmin. Tuli ihan kamala tarve selittää ja puolustautua, että ei mulla vaan ennen ole ollut mitään reikiä ja että kyllä minä osaan hampaani pestä, purskutella ja langata. Olikohan hammaslääkäri nyt ihan varma näkemästään?

Niin se vaan kuulkaa on, että IBD kaiken muun aiheuttamansa hyvän ja kivan lisäksi saattaa vaikuttaa hampaiden ja suun terveyteen. Siksi on tärkeää, että me käytäisiin säännöllisesti hammaslääkärissä.

Mun tilanne olisi voinut olla paljon parempi, jos olisin uskaltanut mennä aikaisemmin. Mulla on kuitenkin lapsuudesta jäänyt traumaattinen muisto pahasti epäonnistuneesta hampaan poistosta ja sen tuloksena pelkään hammaslääkäreitä ja kaikkea siihen liittyvää enemmän kuin mitään muuta. Menen mieluummin vaikka joka päivä paksusuolen tähystykseen kuin edes kerran vuodessa hammaslääkäriin. Jo se ovella vastaan tuleva puhdistusaineiden haju alkaa oksettamaan ja pyörryttämään. Siksi olin venyttänyt tätä visiittiä turhankin pitkälle, muutamaan otteeseen jo välissä perunutkin kaikki ajat. Lopulta oli kuitenkin vaan mentävä.

Sinne hammaslääkärin potilastietoihin on muuten mahdollista saada merkintä ”pelkopotilas”, ja se kertoo hoitohenkilökunnalle, että tämän potilaan kanssa on toimittava varoen. Mulle osui nyt sekä todella ymmärtäväinen suuhygienisti että hammaslääkäri. Molemmat selostivat kärsivällisesti kaiken mitä tekivät, kertoivat aina mitä työkalua käyttivät ja miten kauan siihen noin suurin piirtein menisi. Poraukset ja muut tehtiin aina kolmeen laskien, josta tiesin, että kohta on tauko ja voin kasata itseäni. Säännöllisesti muistutettiin, että pitää hengittääkin ja koittaa rentouttaa hartioita. Totta kai olin kauhusta silmät selällään koko toimenpiteen ajan, puristin rystyset valkoisena tuolin käsinojia ja tirautinpa muutaman paniikkikyyneleenkin. Äitiä oli ikävä.

Hampaat saatiin kuitenkin putsattua hammaskivestä ja reiät saatiin paikattua. Jäi sellainen tunne, ettei ollut kaukana, että olisin saanut jonkun papukaijatarran reippauden merkiksi. Näin jälkeenpäin on tosi helpottunut ja hyvä olo, kun hampaat on hoidettu. Hain vielä kotimatkalla apteekista uudet hampaanpesuaineet tukemaan tässä taistossa hammaspeikkoja vastaan.

Minä 6 – IBD ja hammaspeikot 0. Hah!

Käythän säkin hammaslääkärissä!