Henna-Maria

Kesä ja huussiongelmat

06.10.2016

IBD ja matkustusIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Viime kesänä monet varmasti tavalla tai toisella mökkeilivät, oli sitten oma tai vierasmökki. Kesämökille lähtö suolistosairauden kanssa on aina omanlaisensa tahtojen taisto, haluttaa lähteä viettämään kesää mökille, mutta siellä ei ole juoksevaa vettä eikä näin ollen myöskään muuta kuin ulkohuussi. Mökkeily on ihanan rentouttavaa, mutta jos pitää koko ajan miettiä, että kerkeänkö juosta ulkovessaan, joka on viidensadan metrin päässä metsän keskellä, voi reissusta tulla pian hyvinkin stressaavaa. Lisäksi unen pöpperössä, keskellä yötä, vessaan nouseminen on jo sisällä kotioloissa vaikeaa, saati sitten, kun se pitäisi lähteä kaatosateeseen. Eikä voi ajatella, että minäpäs odotan, että ilma paranee, vaan se on mentävä heti tai joutuu pian järvipyykille

Mökkeilyseuraksi on tietenkin hyvä valita sellaiset tutut ihmiset, joiden seurassa voi olla oma itsensä. Ei sairastamisessa mitään häpeiltävää ole, mutta onhan se aina hieman kiusallista, jos uusi tuttavuus istuu vessassa ja alat koputella oveen anteeksi pyytäen, että voisitko poistua sieltä, sillä nyt on hätä. Ja siitä voi saada itselleen stressiä jo ennen matkaa, kun miettii, että miten siellä mökillä tulee pärjäämään.

Nykyään ulkohuussit eivät enää välttämättä ole se puinen koppi, jossa on pyöreä reikä puupenkissä. On kaiken maailman kuivakäymälöitä, kemiallisia käymälöitä, erottelevia, polttavia ja jopa pakastavia käymälöitä. Näissä hienouksissa (tietenkin myös siinä perinteisessä mallissa) avanteen kanssa tarpeiden tekeminen on aina omanlaisensa jännitysmomentti. Tähtäänkö nyt varmasti oikeaan kaukaloon? Mahdunko istumaan reiän päälle?

Kaikesta huolimatta, mökillä ei murehdita eikä kesää kannata kuluttaa huussiongelmiin. Kyllä se kakkaaminen aina jotenkin onnistuu.