Suvi

Kesälomasuunnitelmia

28.04.2022

Tässä kohtaa vuotta sitä odottaa innolla tulevaa kesää. Takana pitkä, pimeä ja aivan järisyttävän liukas talvi ja odotuksissa tietysti ihanainen, kesäinen Suomi. Ja odotellessa ei tietenkään ensimmäisenä muista kaikenlaisia pikku haasteita, joita kesä saattaa tuoda. Sitä vaan muistaa valoisat illat ja leppoisat kesätuulet.

Kun kroonisesti sairastaa, pitää aina muistaa sellaisia pikkujuttuja joita muiden ei tarvitse ajatella koskaan. Kuten vessat, sopimattomat kesäherkut, kuumuudesta johtuva kuivuminen sekä lääkkeiden aiheuttama aurinkoihottuma. Ja ne vessat. Moneen kertaan ne vessat.

Omassa elämässäni olen päässyt onneksi vieraantumaan vessoista jo niin paljon, että saatan käydä kaupassa ihan ilman käyntiä lähimarketin vessassa. Enkä enää tunne joka ainutta julkista vessaa 100 km säteellä. Minun ei enää tarvitse miettiä kykenenkö pidättämään kotiin asti, vai jätänkö ostoskärryt tähän ja käyn kesken ostosreissunkin vessassa. Ja oliko valkoiset kesähousut vuoden typerin idea. Minulla on avanne. Tämä nykyinen on kolmas avanteeni ja paksusuolen poiston jälkeen minulla on ollut myös J-pussi.

Avanteen kanssa voi liikkua normaalisti, mutta se tuo tullessaan myös omia juttuja. En esimerkiksi voi lähteä mihinkään ilman varasidosta. Vaikka avannesidokseni ei oikeastaan koskaan petä tai vuoda, tapahtuu se todennäköisesti juuri silloin kun lähimpään sidokseen on liian pitkä matka. Lisäksi kun leikkauksia on takana monia, lyhentynyt suoli ja lukuisat kiinnikkeet ja kaventumat ovat asioita, joita ei voi unohtaa, vaikka kiva toki olisikin.

Kesäherkuissa on monia, jotka eivät suolelle sovi, vaikka varsinaista tulehdusta ei aktiivisena olisikaan. Mansikat ovat vieneet monia ensiapuun tukoksen kanssa, ja herneet nyt saavat terveenkin suolen kuplimaan. Ja sitten on käristetyt makkarat, jäätelö ja moni mielellään istuisi kesällä terassillakin juoma kädessään. Mikään näistä ei toki ole avanteelliselta kiellettyä, mutta jos kesästä oikein ylen määrin nauttii, saattaa kerjätä itselleen ongelmia.

Ja sitten on se kesän ihanin, kamala puoli: kuumuus. Minä juon talvisinkin päivässä litran pari elektrolyyttijuomaa, vain välttääkseni kuivumisen. Kun tulee kesä, nestettä pitäisi juoda entistä enemmän. Ja välillä se käy työstä. Aina ei muista tai jaksa, tai tulee juoneeksi liian paljon sellaisia, jotka eivät oikeasti nesteytä, vaan kuivattavat. Ja sitten samaan aikaan suoli kiukuttelee kesäherkuista ja tuuttaa mahalla makaavaan pussiin lämmintä nestettä. Ja siitä pussin alla iho hikoaa ja ärtyy. Ja ennen kuin huomaakaan, sitä on kuivunut ja iho on haavoilla. Niin että tarvitsee apua. Mutta kun sitä ajoissa hakee, se saadaan myös hoidettua pikaiseen. Parasta toki olisi, jos muistaisi, että näin voi käydä ja ennakoisi, mutta eihän sitä aina muista.

Avanteellisena kesäsuunnitelmat ovat samanlaiset kuin melkein kenellä muulla tahansa. Uimista, grillailua, reissaamista, mökkeilyä. Mukaan pitää vain muistaa pakata lääkkeet, avannetarvikkeet ja riittävä määrä nesteitä. Avanne itsessään ei estä mitään, mutta muut sairaudet ja yleistila pitää muuten muistaa ottaa huomioon. Avannesidoksen saa tyhjennettyä niin huussissa kuin vaikka metsässä, jos on pakko. Ja sen saa myös vaihdettua lähes missä tahansa. Kunhan mukana on tarvikkeet ja pieni roskapussi, johon roskat saa laitettua. Olen vaihtanut sidosta niin pienessä, alkeellisessa veneessä kuin julkisessa vessassa. Aikaa hommaan menee muutama minuutti, joten useimmiten kukaan muu ei asiaa edes huomaa.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0238
03/2022