Kaisa

Kipu auttaa kipuun?

29.06.2017

IBD ja kipuIBD ja vertaistuki

Kehitys kehittyy ja viisaat ihmiset saavat aikaan hämmästyttäviä asioita. Silti tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyvään kipuun ei edelleenkään tunnu olevan toimivaa ratkaisua. Meillä infektiot heiluttelevat hoitotasapainoa ja tällä kertaa flunssa sai ekaluokkalaisen Crohn-potilaan vatsan sekaisin ja kovat kivut palasivat.

Vaivojaan taidokkaasti peittelevä ja vähättelevä neiti ”jäi kiinni” kun aloin ihmetellä miksi hän hakkaa käsillään vatsaa. Se kuulemma auttaa kipuun. Epäilin, mahtoiko näin olla, tarjosin parasetamolia ja lämmitin kauratyynyn. Mahan hakkaaminen jatkui sen jälkeen kauratyynyllä. Muut Crohnin tautia sairastavat osaisivat ehkä kuvailla kivun tuntemusta, mutta tästä mahan hakkaamisesta päättelen, että särky on jossain hyvin syvällä ja tuottaa kokonaisvaltaisen kurjan tunteen, jota paikallinen kipu mahan pinnalla kompensoi.

Kannattaako kipua hoitaa kivulla? Ei tietenkään, mutta vähissä on muutkaan konstit. Kivun syyn lapsi ekaluokkalaisena jo ymmärtää eikä siihen tunnu liittyvän pelkoa. Lapsemme ei onneksi (tai valitettavasti) muista elämää ilman kipuja. Asentojen vaihtelut tai mielenkiinnon suuntaaminen muualle auttavat hieman, mutta eivät riittävästi.

Olemmeko me vanhemmat liian hiljaa IBD-sairauksiin liittyvästä kivusta vai vähättelevätkö kliinikot sitä, koska eivät useimmiten ole itse kokeneet vastaavaa? Voisiko lääkärikoulutukseen liittää pakollisena kurssina ja osana lääkärinä kasvamiseen liittyvää käytännön harjoittelua yhden viikon simuloinnin IBD-kivun kanssa elämisestä? Saisimmeko sen jälkeen enemmän ymmärrystä ja toimivia ratkaisuja?