Elina

Kipuun karaistunut?

26.10.2017

IBD ja kipuIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Vietin taas hetki takaperin viikkoani kuumeessa, liekö Crohnin aiheuttamaa, sillä myös suu oireili samalla. Toisaalta myös mahdollista, että heikko vastustuskykyni nappasi jonkun muun pöpön. Mainittakoon, että välillä on ollut aikoja, jolloin tuntuu, että kuumeilu kestää lähemmäs kuukaudenkin yhtämittaisesti, vaihtelevasti kovasta kuumesta lämpöilyyn.

Vaikka lämpö nousi välillä korkeallekin, kävin silti koulussa. Toki tarvitsin hieman enemmän lepoa, mutta muuten elin normaalia arkeani. Koulussa monet kaverit ihmettelivät, miksi edes tulin. Kaikki vain tuntui niin mitättömältä siihen nähden, mitä on käynyt läpi.

Olen huomannut, miten kipu joutuu joskus yltymään kovaksikin, ennen kuin myönnän itselleni, että sattuu. Liian usein tulee vähäteltyä oireitaan. Tuntuu, että yrittää väkisinkin jaksaa elää normaalia elämää, vaikka sen hetkinen olotila ei sitä sallisikaan. Joskus pitäisi ehkä myöntää itselleen, ettei aina tarvitse jaksaa.

On ihmeellistä huomata konkreettisesti, miten kipuun on karaistunut. Se, mikä ennen oli sietämätöntä, voi nyt olla ihan ok. Asia sinällään ei ole negatiivinen, mutta pitää muistaa levätä silloin, kun on tarve.

Omille perheenjäsenille on myös turha vähätellä oireita, heidän täytyy tietää missä mennään, ja auttaa, kun tarve vaatii. Muiden on kovin hankala tarjota apuaan, jos jatkuvasti esittää voivansa hyvin.

Vaikka välillä on tullut käytyä hankaliakin asioita läpi ja joskus ”kipeät kaudet” ovat kestäneet pitkään, en usko, että kovin moni ulkopuolinen on edes huomannut sairauttani. Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää.