Elina

Koulustressi ja IBD

17.01.2019

IBD ja vertaistuki

Aloitin syksyllä viimeisen vuoteni lukiossa. Kirjoitusten lisäksi tulevaan vuoteen sisältyy paljon aiheita stressille. Edessä on suuria päätöksiä jatko-opiskelupaikan suhteen, ja tietysti pääsykokeet.

Kesällä vointini oli hyvä, stressin aiheita ei juurikaan ollut. Kuitenkin koulujen alkaessa stressin määrä kasvoi välittömästi, ja huomasin IBD:n oireiden voimistuvan taas pienen tauon jälkeen. Vaikka kuinka yrittäisi olla stressaamatta, ei siltä voi kokonaan välttyä.

Alkusyksy oli vaikeata, mutta nyt kun rytmi on löytynyt, ja on saanut kiireisiä asioita alta pois, auttaa se myös välittömästi oireiluun. Olen huomannut, että vaikka tuntuisi, ettei vuorokaudessa riitä tunteja kaikkien hommien tekemiseen, on tärkeää varata aikaa itselleen ja niille mieluisille jutuille. Kukaan ei jaksa 24/7 pelkkää suorittamista. Tekee hyvää saada illalla hetki itselleen, urheilla ja sulkea kirjat ja stressi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Monestihan sitä oppiikin vasta kantapään kautta, mutta olisi tärkeä muistaa asettaa oma vointi etusijalle. Sairaus itsessäänkin aiheuttaa stressiä: Miten tulen selviämään hankalasta vuodesta, jos IBD alkaa oireilla rajusti? Aika näyttää, mutta olen yrittänyt suhtautua tulevaan vuoteen optimistisesti ja uskon, että kaikki menee hyvin. Tottakai omaa vointiaan ja sairautta on kuunneltava, mutta en aio antaa sen rajoittaa tai vaikuttaa päätöksiini tulevaisuudesta liiaksi!