Elina

Kuinka selvitä takaiskuista IBD:n kanssa?

17.10.2019

IBD ja vertaistuki

IBD:n kanssa olen joutunut kohtaamaan monia takaiskuja. Välillä on tuntunut, ettei elämään oikein muuta mahdukaan. Tällä hetkellä olen äärettömän onnellinen, että tilanne sairauden kanssa on rauhoittunut ja voin vihdoin elää tavallista arkea. Pelko takaiskuista on kuitenkin jatkuvasti mielessä. Vaikka pääosin menee hyvin, huonoina päivinä muistot vaikeista ajoista valtaavat mielen. Miten selvitä tästä kaikesta? 

Kun ahdistaa, ajattelen, että kaikista tähänastisista takaiskuista on aina selvitty. Miksi siis ei nytkin selvittäisi? Läheisten tuki on avainsana tässäkin asiassa. Helpottaa, kun tietää, ettei kaikesta tarvitse selvitä yksin, vaan ystävät ja perhe ovat tukena. Joskus tuntuu, ettei tätä kaikkea voi käsittää, ellei sitä ole itse kokenut. Välillä tuntuu turhalta huolestuttaa läheisiä. Tällöin vertaistuen merkitys korostuu. Jokainen IBD:tä sairastava voi varmasti samaistua siihen, miten raskaita äkilliset takaiskut sairauden kanssa voivat olla. 

Takaiskuja on mahdoton ennustaa, mutta Olotila-sovellus on aivan mainio tässäkin asiassa. Omaa vointia on helppoa seurata pitkällä aikavälillä, ja tiedot kulkevat kätevästi mukana. Se tekee joskus nopeastikin muuttuvista tilanteista hieman helpompia ennustaa. Vaikka nyt on parempi jakso menossa, oman voinnin seuranta sovelluksen avulla on silti osa jokapäiväistä elämääni.