Teija

Kuinka selvitä tyhjennyksestä

10.12.2015

IBD ja kipuIBD ja vertaistuki

Sairaus tuo mukanaan kaikenlaisia kipuja. Suurin osa niistä liittyy toki sairauteen ja sen oireisiin, mutta joskus lääkärit haluavat väenvängällä tehdä tutkimuksia, jotka aiheuttavat mitä erilaisimpia tuntemuksia. Tuntemukset eivät aina ole kovin positiivisia. Yksikään suolistosairas ei voi välttyä tutkimukselta, joka herättää pelkoa ja inhoa vahvimmissakin: paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Ennen kuin edes pääsee tutkimuspöydälle asti, pitää suorittaa toinen epämiellyttävä toimenpide, eli suoliston tyhjennys. Nämä peräkkäisinä päivinä tapahtuvat lääketieteen riemuvoitot eivät ehkä ole elämäsi ylevimpiä hetkiä, mutta niistä voi jopa selviytyä ilman traumoja. Kysyt, kuinka? Ei hätää! Saanko esitellä:

Jokapojan selviytymisopas tyhjennykseen

Osta itsellesi sopiva tyhjennysaine. Näitä on erilaisia, ja sinulla on oikeus tutustua niiden eroihin ja valita juuri se, minkä haluat. Noudata ruokailuohjeita. Ravintojuomavalmisteet ovat hip ja pop heikotuksen välttämiseksi.

  1. Ota tarpeeksi vapaata. Tyhjennykseen on syytä varata tarpeeksi aikaa. Olen oppinut kantapään kautta, että nopea vauhti nesteiden juomisessa ei edistä tyhjentymistä vaan voi aiheuttaa hyvin ikävää oloa. Itse aloitan tyhjennyksen aina aikaisemmin kuin sairaalan ohjeissa sanotaan, enkä koskaan jätä mahdollista toista juomaerää seuraavaan aamuun vaikka ohjeissa niin sanottaisiin.
  2. Osta hedelmälihatonta mehua, jota et yleensä juo, sillä todennäköisesti et halua juoda sitä enää koskaan tyhjennyksen jälkeen.
  3. Tee tyhjennysjuoma ajoissa valmiiksi ja laita se jääkaappiin. Kylmempänä se maistuu hieman paremmalta.
  4. Pukeudu lämpimästi ja pehmeästi. Tyhjennys voi aiheuttaa vilua. Valitse housut, jotka voi riisua salamannopeasti. Suosittelen mahdollisimman rumaa fleece-oloasua, koska ne ovat aina mukavimpia päällä.
  5. Älä poistu kotoa. Älä missään nimessä poistu kotoa. Varmista, että vessa on aina vapaa.
  6. Katso tv-sarjoja korkeintaan tietokoneelta niin, että voit tarvittaessa pysäyttää ohjelman kesken. Ei ole mukavaa rynnätä vessaan juuri, kun murhaaja on paljastumassa.
  7. Aina kun otat kulauksen tyhjennysjuomaa, ota päälle kulaus mehua. Saat enemmän nesteitä ja ikävä maku peittyy.
  8. Tekemistä vessahetkiin: pelaa kännykkäpelejä, lue lehtiä, katso läppäriltä ohjelmia tai haaveile huomisesta herkkuateriasta.
  9. Yritä nukkua tarpeeksi. Tätä edesauttaa se, että olet aloittanut tyhjennyksen ajoissa, jolloin suolistosi ehtii rauhoittua suurimmaksi osaksi.
  10. Kun se on ohi, tuuleta. Teit sen!