Henna-Maria

Kuka minä olen?

11.10.2018

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

On aika esittelykierroksen. Luettelen nimen, iän, asuinpaikan ja ammatin. Jatkan harrastuksilla ja lemmikeillä. Sitten tulee sairaskertomuksen vuoro. Esittelen Crohnin tautini, milloin sain diagnoosin, mitä oireita minulla oli, mitä lääkkeitä sain ja miten tauti eteni. Pääsen leikkaukseen, poistettuun paksusuolen ja suljetun pyllyreiän kautta avanteeseen. Kaiken tämän jälkeen jään miettimään, onko tämä todenmukainen kuvaus minusta. Olenko sairauteni? Olenko minä, minä vain Crohnin taudin vuoksi? Olenko avanteeni vai onko avanne osa minua? Haluaisin sanoa etten identifioidu sairauteeni. Se on jotain mitä minulla on, ei mitä minä olen. En kuitenkaan voi sanoa, etteikö elämä sairauden kanssa olisi muovannut minusta tätä henkilöä, joka olen nyt, tuonut elämääni upeita ihmisiä ja muistoja sekä opettanut, mihin pystyn ja mihin en.
Omasta mielestäni olen hyvin sinut oman sairauteni kanssa. Kun elämä on pyörinyt kakan ympärillä yli kymmenen vuotta, ei enää jaksa nolostua mistään. Helposti voi alkaa myös tuntua siltä, ettei elämään enää mahdu muuta kuin kakkaa. Eikä mikään enää kuulosta ällöttävältä. Tämä on minusta hyvä asia. Ei kakkajuttujen tarvitse olla tabu. Kaikki kakkaa. Prinsessat ja jalkapalloilijatkin. Jos tuntuu Sinusta siltä, että elämäsi on vain yhtä noloa kakkajuttua, voit hyvillä mielin hengähtää. Et ole yksin.
Kuka minä olen? Siinä on vaikea kysymys. Olenko ulkoisia asioita? Ammatti, harrastukset jne. Olenko tunteita tai tapoja? Herkkä, vahva, iloinen, hauska jne. Olenko kaikkia näitä vai en mitään niistä?

Esittelykierroksen aika. Olen Henna-Maria, minulla ei ole pyllyreikää, puhun paljon kakkaa ja pierut naurattaa aina.

Kuka sinä olet?