Kaisa

Kuka päättää miten elät elämääsi?

06.04.2017

IBD ja vertaistuki

Delegoimmeko liikaa elämäämme muille? Pitäisikö meidän vain kohdata realiteetit ja myöntää, että jollei oma gastroenterologi osaa antaa vastausta, sitä tuskin löytyy funktionaaliselta lääkäriltä, homeopaatilta tai sveitsiläiseltä yksityisklinikalta?

”En tiedä” on niitä sanoja, joita ei hoitavalta lääkäriltä haluaisi kuulla. Kun sitten kohtaa tämän, voi kerätä kaiken rohkeutensa ja elää päivä kerrallaan tai lähteä kiertämään asiantuntijoita ja maksaa itsensä kipeäksi. Joskus oikea vastaus voi toki löytyä uudelta lääkäriltä ja terveysshoppailu tuottaa tuloksen. Oma kokemus on, että vastausten sijaan päätyy pohtimaan sitä, miksi on niin vaikea hyväksyä epävarmuutta. Miksi oletamme, että joku muu osaisi antaa vastauksia omaan elämäämme paremmin kuin me itse? Miksi emme luota intuitioon? 

Intuitiota on helpompi käyttää, kun on kyseessä oma keho. Kun kokemuksen ja sisäisen äänen tuomaa näkemystä pitää soveltaa rakkaaseen lapseen, alkaa väistämättä kyseenalaistaa itseään. Olenko ihan varma? Entä jos? Jossain kohtaa tulee kuitenkin eteen päivä, jolloin IBD-lapsen vanhempi ei tarvitse asiantuntijalääkäriä ratkaisun löytämiseen, vaan ainoastaan ratkaisun hyväksymiseen. Ja sitten tulee vastaan päivä, jolloin ratkaisua ei tiedä kumpikaan ja se on vain hyväksyttävä.