Conny Karlsson

Kummitteleeko vanha CU?

04.01.2018

IBD ja kipuIBD ja vertaistuki

CU eli Colitis Ulcerosa tai haavainen paksusuolen tulehdus on krooninen suolistosairaus joka esiintyy paksu- ja peräsuolessa. Tautia ei voida parantaa, mutta lääkkeillä se on mahdollista saada kuriin ja remissioon. Jos tämä ei onnistu, tai jos ilmenee muita syitä, paksu- ja peräsuoli poistetaan kokonaan ja tilalle tehdään joko ns. J-pussi tai avanne. Tämän jälkeen olet periaatteessa ”terve” vanhasta sairaudesta, kuten minä nyt olen ollut jo yli kymmenen vuotta, jolloin minulle tehtiin kesällä 2007 avanne. 

Viime syksynä minulle muodostui yllättäen ”vanhan” peräaukon viereen abskessi eli paise. Sitä jouduttiin sitten kirurgisella toimenpiteellä tyhjentämään. Leikkauksen jälkeen takapuoleen jäi avohaava, jonka piti antaa kasvaa umpeen sisältä ulos, ja tämä kesti reilut kaksi kuukautta. Lääkärit eivät silloin osanneet antaa syytä, miksi minulle oli tällainen tullut, mutta yksi epäilyksen kohde oli vanha peräsuoleni. Voi ilmeisesti olla niin, että vaikka peräsuoli poistetaan kokonaan, jäljelle voi jäädä pienikin pala suolen limakalvosta, ja tässä pienessä osassa CU voi sitten elää ja aiheuttaa tulehduksia. Lisätutkimuksia ei viime vuonna tehty, vaan annettiin haavan parantua ja katsottiin mitä tapahtuu. 

Tänä syksynä, aika tarkalleen vuosi edellisestä, sain uuden paiseen aikalailla samaan kohtaan. Tämän osasin tällä kertaa huomata paljon aikaisemmin, eikä paise ehtinyt kasvaa niin isoksi kuin viime vuonna. Kirurgisesti sitä jouduttiin kuitenkin tyhjentämään tälläkin kertaa, mutta haava oli paljon pienempi ja meni umpeen reilussa kolmessa viikossa. Tälläkin kertaa väläytettiin syyksi ehkä vanha CU:ni, tai sitten syy voi myös olla, että edellisestä haavasta on jäänyt fisteli kummittelemaan. Tällä kertaa ei anneta vaan olla, vaan minulle on nyt määrätty magneettitutkimus, jossa katsotaan, mitä peräpuolellani on, ja onko siellä jotain minkä voisi korjata, jotta välttyisin näistä vaivoista tulevaisuudessa. Magneettitutkimus on minulla edessä, joten palataan tarpeen tullen ehkä täälläkin aiheeseen myöhemmin, kun minulla on enemmän tietoa.