Elina

Lääkärireissut

08.08.2017

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Hoitopaikka ei aina ole nurkan takana. Kuljen itse tällä hetkellä Tampereella, ja lääkärireissujen ajoittaminen ja kyytien järjestely voivat joskus olla hankalia. Usein se vaikuttaa koko perheen päiväjärjestykseen, kun tarvitsen milloin kyytiä minnekin. Perheeni on kuitenkin ollut erittäin joustava, ja lääkärireissut on aina laitettu muiden menojen edelle.

Kaksi vuotta sitten vanhempani olivat aina mukanani lääkärissä, mutta olen jo vuoden verran kulkenut yksin. Aluksi oli hankalaa ja pelotti, että mitä jos onkin väärässä paikassa ja väärään aikaan. Kaikki on kuitenkin sujunut ongelmitta ja nykyään käynnit ovat jo rutiininomaisia, eikä niitä tarvitse sen kummemmin jännittää.

Huomasin myös pari viikkoa takaperin Tampereella ollessani, että suuret odotukset lääkärikäynnistä olivat jääneet pois, onneksi. Asiat eivät usein, varsinkaan tämän sairauden kanssa, tapahdu sormia napsauttamalla, joten siihen on hyvä itsekin varautua, ihan vaan turhien pettymysten välttämiseksi. Jokin asia voi vaatia paljon aikaa, kokeilua ja useita lääkärikäyntejä. Lääkekokeilut ovat usein pitkäkestoisia, diagnoosin ja oikean hoidon löytämisessä voidaan puhua vuosista.

Aluksi se tuntui kamalalta, kun lääkäri mainitsi, kuinka kauan aikaa nämä asiat voivat ottaa. Nykyään yritän suhtautua siihen leppoisalla asenteella, asian eteen tehdään töitä, haluan ainakin itse käyttää jokaisen oljenkorren, enkä jättää mitään vaihtoehtoja välistä. Ainakin olen oppinut sen, että yksin tai vanhempien kanssa, lääkäriin menoa on turha jännittää!