Elina

Lukio selätetty IBD:n kanssa

16.04.2019

IBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Kun lukio alkoi, en uskonut selviäväni siitä ilman ongelmia. IBD oli varsin aktiivisessa vaiheessa, ja viimeinen vuosi peruskoulussa oli miltei kokonaan poissaoloja. Muistan, kuinka mietin, etten tulisi selviämään. Nyt lukio on kuitenkin kevään kirjoituksia lukuun ottamatta ohi. Penkkaripäivä oli hieman pitkä, sillä sitä edelsivät kuume ja potkiaiset. Risteilyn jälkeen meni yli viikko parannellessa, mutta onneksi olo parantui ja IBD rauhoittui taas toistaiseksi. 

Kevät tulee olemaan rankka. Kirjoitukset ja pääsykokeet stressaavat, mutta pitää yrittää hillitä stressi, liikkua ja levätä. Tällä yhdistelmällä selvittiin lukiostakin, vaikka toki mukaan mahtuu myös vaikeampia vaiheita.  

Muistan esimerkiksi, kuinka en meinannut uskaltaa osallistua vanhojen tansseihin, sillä pelkäsin sairauteni pilaavan päivän. Tuo päivä oli kuitenkin ikimuistoinen ja nyt jälkikäteen olen onnellinen, että osallistuin siihen rohkeasti. Syksyn kirjoitukset sujuivat hyvin, eivätkä poissaolot ole aiheuttaneet ongelmia. 

Lukiovuosien aikana olen huomannut, miten valtava merkitys omalla asenteella on. IBD:n kanssa takapakkia tulee välillä paljon. Oma jaksaminen on usein koetuksella. On kuitenkin tärkeää uskoa itseensä ja uskaltaa elää täysillä!