Teija

Matkalla jonnekin

07.01.2016

IBD ja matkustus

Matkustaminen voi toisinaan tuntua haastavalta känkkäränkkäsuolen kanssa. Itse olen aina rakastanut matkustelua ja onnekseni selvinnyt ilman suurempia ongelmia. Pääsee jo pitkälle, kun muistaa pakata matkalaukkuunsa tarpeeksi monipuolisen arsenaalin lääkkeitä kaikenlaisia tilanteita varten. Istumapaikka kannattaa varata lentokoneeseen käytäväpaikalta, jottei tarvitse kompuroida nukkuvien vierustovereiden yli tulipalokiireessä.

Vaikka paikallinen ruokakulttuuri on aina oiva tutustumiskohde, kannattaa ruokailun suhteen olla varovainen. Liha, kala ja maitotuotteet ovat alttiita pilaantumaan, joten niiden kanssa on syytä olla tarkkana. Jääpalat kannattaa jättää väliin juomista. Kaikilla suolilla on omat heikkoutensa, joten juuri niitä oman suolen ärsyttäjiä ei ruokalistalta luonnollisestikaan kannata valita. Paikallisen hanaveden laatu on hyvä tarkistaa ennen kuin sitä juo. Pullovesi on varma valinta. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle myös ruoan suhteen.

Olen huomannut, että varsinkin lämpimissä kohteissa suolistoni tykkää olla. Siellä ei huolet paina eikä rasitu polla. Lomaa ei kannata aikatauluttaa liian tiukalle, sillä stressi voi usein lisätä vatsavaivoja. Jos odotukset lomasta ovat liian kovat, aiheutuu usein vain pettymyksiä. Hyvä loma on lomaa koko kropalle; rentoutuessa ja elämästä nauttiessa lepäävät sekä mieli että suoli.