Elina

Matkalle IBD:n kanssa: uhka vai mahdollisuus?

31.05.2018

IBD ja matkustusIBD ja vertaistuki

Viime syksystä asti valmistelimme lukiossa kurssia, joka sisälsi muutaman päivän matkan Budapestiin. Stressasin aluksi koko kurssille osallistumista, sillä tiesin, että matkan peruuttaminen olisi hankalaa, eikä osana isoa ryhmää voisi vapaasti mennä vointinsa mukaan.

Osallistuin kuitenkin kurssille. Tämän vuoden puolella olin voinut Crohnin puolesta paremmin kuin pitkään aikaan, mutta kuten arvata saattaa, se pahin iskee juuri, kun sitä vähiten odottaa.
Vointi paheni hetkessä ja kolmen viikon ajan sain rampata verikokeissa, soitella lääkärille ja lopuksi olla tipassa. Vaikka vointi alkoi hiljalleen koheta, mietin, että onnistuuko matka näin aktiivisessa vaiheessa…

Tein itselleni kattavan listan lääkkeistä, joita tarvitsin mukaan. Infosin myös mukaan lähteviä ystäviäni tilanteestani. Reissun päällä aikataulumme oli todella tiukka ja päivässä kävelymatkaa kertyi toistakymmentä kilometriä. Normaalisti hyväksi todettu ruokavaliokin lipsui hieman, kuten arvata saattaa.

Vaikka lähdinkin reissun päälle hieman kuumeisena ja epävarmana mahani kunnosta, sujui kaikki kuitenkin oikein hyvin. Mahan kanssa ei tullut kertaakaan ongelmia! Viimeisenä iltana suun oireilu kuitenkin alkoi voimakkaana, mutta olin etukäteen suunnitellut ja varautunut lääkityksellä, joten sekään ei tunnelmaa lannistanut! Isona plussanahan oli tietysti lämmin ja erittäin keväinen sää. Toivottavasti se rantautuu kohta tänne Suomeenkin.

Matka kasvatti itsevarmuuttani sairauden suhteen ja seuraavalla kerralla stressaan varmasti vähemmän. Olen ylpeä, etten antanut sairauteni rajoittaa, ja suun oireluista huolimatta kaikki sujui oikein hyvin.

Kannustankin kaikkia nauttimaan elämästä täysillä; antakaa mahdollisuus asioille, jotka saattavat ensin tuntua mahdottomilta. IBD rajoittaa arkea varsinkin aktiivisessa vaiheessa, joten suosittelen heittäytymään sopivan tilaisuuden tullen!