Anu

Matkalle mieleni minun tekevi

10.03.2022

Lumi tuiskuaa ja lunta on enemmän kuin keskimääräisenä talvena. Eilen lunta lapioidessa tuli mieleen GT aurinkovarjon alla, hiekka bikineissä hiertämässä, suolaa hiuksissa, ah miten mukavaa se kaikki olisi tämän lumikaaoksen tilalla.

Nyt kun korona on pitänyt meitä enempi ja vähempi pinteessä pitkän aikaa, on monella matkustelut varmaan supistuneet aika pieneen mittakaavaan. Tai rajoittunut lähinnä kotimaan matkailuun. Jotenkin sitä kuitenkin kaipaa, varsinkin talvella, aurinkoon ja lämpöön. Matkakuumetta havaittavissa.

Olen elämäni aikana, varmaan normi ihmisenkin mittapuulla katsottuna, matkustellut aika paljon ja suolistosairaanakin olen ennättänyt aika monta reissua tehdä. Siis sen jälkeen kun sain diagnoosin. Itse olen vuosia suosinut maita, joissa on pienempi riski sairastua, varsinkin ripulitauteihin. Ihan jo lääkärinkin suosituksesta.

Kyllä minä suosittelen reissaamista, aina se virkistää ja avartaa mieltä. Ennen reissua on hyvä ennakoida ja valmistella muutamia juttuja, niin homma sujuu. Matkakohteen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Katson myös hotellin tasoa, toisaalta voi olla, että haluan lomalla majoittua mukavasti. Hyvä on olla jonkinlainen ruokakauppa suhteellisen lähellä majapaikkaa. Reissuun kannattaa varata riittävästi lääkkeitä. Omakannasta voi tulostaa kansainvälisesti toimivan lääkelistan. Minulla on myös Kela-kortti ulkomaille. Mukaan otettavat lääkkeet annan olla niiden alkuperäisissä pakkauksissa. Nykyään tietysti koronatodistus tulee olla mukana. Enkä koskaan lähde mihinkään ilman matkavakuutusta. Minulla on vuosia ollut aina voimassa oleva matkavakuutus, kotimaassa ja ulkomailla. Myöskään biologisen lääkkeen käyttäminen ei ole este matkustamiselle. Matkoilla on tärkeää on huolehtia lääkkeen oikeasta säilytysolosuhteesta.

Ruokarajoitteet voivat aiheuttaa päänvaivaa, mutta lopulta nekään ei niin paljon. Eikä ainakaan kannata niiden vuoksi kotiin jäädä. Kyllä sitä aina jotain syötävää löytyy. Itselle isoin ja tärkeäkin juttu matkoilla on kyllä ruoka, on niin lomaa ja luksusta mennä valmiiseen pöytään. Kyllä sitä kumminkin selviää lomalla siitäkin, jos ei voi ravintoloissa käydä syömässä. Viime reissuille olen pakannut mukaan apteekin ravintoliuosta ja nesteytystablettia, koska niistä saa nopeasti korjattua energiavajetta tilanteissa, missä ei ruokaa ole heti saatavilla. Tai jos se ripuli kumminkin iskee. Mukana kulkee myös pieniä minigrip pussukoita. Niihin on helppo pakkailla pikku välipaloja.

Yksi tärkeä mitä, myös olen vuosia pakannut matkalaukkuun, on vessapaperirulla. Tämän ehkä vain suolistosairas voi ymmärtää. Suomalainen vessapaperi vain on niin hyvää, ei siitä mihinkään pääse.
Toisaalta ei kannata minkään jättimäisen matkalaukun kanssa reissuun lähteä ja kannattaa satsata hyvään laukkuun, jossa on hyvät pyörät. Lyhyemmillä matkoilla toimii parhaiten reppu.

Kaikista tärkein juttu on tietysti se, että rohkeasti lähtee. Hyvin valmistautumalla, ilman paniikkia, niin kaikki sujuu, kun on hyvä reissufiilis matkassa. Jos mukana on lisäksi hyvää seuraa, niin mikäs sen mukavampaa kuin matkailla vähän uusiin maisemiin.

 

C-ANPROM/FI/IBDD/0223
02/2022