Elina

Matkassa IBD:n kanssa

20.06.2019

IBD ja matkustus

Lähdimme parin kaverini kanssa viiden päivän lomalle Berliiniin, tarkoituksena rentoutua ennen tiukkaa pääsykoekevättä. Kuinka ollakaan, viikko ennen matkaa IBD osoitti aktivoitumisen merkkejä ja maha oli kipeä. Onnekseni se ehti kuitenkin rauhoittua ennen matkaa. Viikon aikana tuli käveltyä liki 60 kilometriä nähtävyyksien perässä eikä ongelmilta täysin vältytty.

Juuri selätetyt stressaavat kirjoitukset eivät tehneet IBD:lle hyvää. Stressi tunnetusti pahentaa oireita. Vaikka matkalla maha pysyi suht rauhallisena, suu oireili rajusti. Reissussa ruokavalio on aina hieman erilainen, ja yhteyden oireisiin huomaa kyllä välittömästi. Onneksi olen oppinut, että takapakkia voi tulla missä vain ja milloin tahansa. Pidin pääni kylmänä ja sen suuremmilta kivuilta säästyttiin.

Uskon, että suun oireilusta huolimatta, pieni loma teki hyvää. Mieli on levännyt ja olen valmiina uusiin haasteisiin. Vaikka IBD luo paineita ja pelkoa varsinkin matkustamisen suhteen, on tärkeää uskaltaa nauttia lomasta. Tietysti myös matkaseuralla on suuri merkitys: kaverini tietävät täysin tilanteeni ja osaavat varautua takaiskuihin. On hienoa, ettei tarvitse stressata kaiken lisäksi vielä kaverienkin suhtautumista. Sairauden ei kuitenkaan saa liiaksi antaa rajoittaa elämää, pieni reissu voi stressaavan arjen keskellä tehdä todella hyvää.