Conny Karlsson

Matkustaminen avanteellisena

02.11.2017

IBD ja matkustusIBD ja vertaistuki

Kun sairastin colitista suoli vielä tallessa, matkustaminen oli hankalaa. Jo yli tunnin automatkat aiheuttivat paineita, kun piti tietää, missä reitin varrelta löytyy huolto-asemia. Matkustamismuotoja, joissa ei ollut mahdollista päästä vessaan, en käyttänyt ollenkaan. Lentomatkatkin olivat tuskaisia, koska usein oli kiire ehtiä vessaan, ja lentokoneessa tämä ei aina onnistu. Tämä johti siihen, että sääntelin syömistä matkustamisen mukaan, enkä uskaltanut matkustamisen aikana syödä, ainakaan, jos ei ollut takuuta, että heti syömisen jälkeen pääsee nopeasti vessaan.

Leikkauksen myötä sain pysyvän avanteen, ja tämä on helpottanut monia asioita, myös matkustamista. Enää ei ole kiire päästä vessaan ja näin ollen kaikki matkustaminen on nykyään ihan mukavaa. Muutamaan asiaan pitää kuitenkin edelleen kiinnittää huomiota. Avannepussimallini on suhteellisen iso, joten tyhjentämistarve ei ole niin tiheää. Kuitenkin, jos syön ”vääränlaisia” ruokia, pussiin kertyy ilmaa joskus todella paljon ja nopeasti. Kotioloissa tämän ratkaisee helposti päästämällä ilmaa pussista pois, mutta tätä ei voi tehdä matkustaessa muiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen matkustamista pitää syödä sellaista ruokaa, josta ei muodostu kaasuja.

Täytyy myös ottaa huomioon se vaihtoehto, että pussia ei pääse tyhjentämään heti, kun tarvetta olisi. Useimmiten pidän pussia housujen sisäpuolella, ja jos päällä on tiukat farkut tai vastaavat housut, tilaa pussin sisällölle ei hirveästi ole. Näin ollen matkustaessa käytän useimmiten jonkin tyyppisiä urheiluhousuja, missä vyötärö antaa periksi antaen näin tilaa pussille housujen sisäpuolella. Joskus minulla on myös käytössä pussisuoja, jotta pystyn pitämään pussia housujen ulkopuolella ilman, että se kovin selvästi näkyy.

Kunhan muistaa valmistautua reissuihin, niin elämä ja matkustaminen ovat avanteellisena kyllä todella paljon mieluisampaa kuin aikaisemmin sairaalla suolella. Joten teille, jotka tällä hetkellä olette tilanteessa, että mietitte leikkausta ratkaisuna sairautenne hoitoon; avanne on joka kerta parempi vaihtoehto kuin suoli, joka ei toimi. Vaikka itsekin pelkäsin eniten juuri pysyvää avannetta, voin todeta jälkeenpäin, että elämä avanteella on niin paljon helpompi!