IBD blogi Johanna

Johanna

Mielen päällä

19.09.2019

IBD ja vertaistuki

Oho. Kylläpäs mahaa vääntää. Ollut kipeänä jo muutaman päivän. Pian varmaan pitää mennä vessaan. Ai, meni ohi. No ei, nyt taas. Nyt kurahti. Ei uskalla pieraista. Varmaan tulee ruikut. Nyt kyllä täytyy mennä vessaan. Kerkiänköhän? Mitähän sieltä tulee tällä kertaa?

Oho. Tulipas taas vauhdilla ja kovan räpätyksen kanssa. Onneksi oon yksin kotona. Ja huh mikä haju. Nyt sitten vaan toivoa, ettei ole punaista.. Äh, on. Vähän pöntössä ja vähän paperissa. Oonko syönyt punajuurta? Äh, ei, verta se on. Limaakin vähän. Voisko olla pukamat? Ei, ei tää sitä ole. Nytkö se akuutti sitten iskee?

Kyllä se huono jakso on nyt tulossa. Tai itse asiassa nyt se taisi iskeä päälle toden teolla. Mitä oon tehnyt väärin? Mitä oon syönyt? Mitä oon jättänyt syömättä? Oonko levännyt tarpeeksi? Onko kaikki hyvinvointini palaset kohdillaan? Mikähän tuolla nyt on suolistobakteerien tilanne? Onko hyvikset tappiolla pahiksille?

Kaupassa pitäisi käydä. Missäs nyt olikaan äänieristykseltään paras vessa? Missä on lähin vessa, jos ja kun hätä yllättää vihannes- ja lihaosastolla? Mutta kannattaakohan nyt syödä lihaa? Niin joo ja omena on pahasta, sitä ei saa kyllä ostaa. Paras olis varmaan maidoton, gluteeniton, hiivaton, sokeriton, mauton ja hajuton ruokavalio.

Pitää ottaa johonkin asiantuntijaan yhteyttä. Mitähän se sanoo? Määrääkö tutkimuksiin? Verta ja kakkaa purkkeihin? Vai pitääkö oikein tähystykseen? Ei, en halua juoda sitä litkua. En halua pukea reikäkalsareita. En halua kenenkään laittavan peräpäähäni yhtään mitään. Tehostetaankohan nykyistä lääkitystä? Pitääkö syödä kortisonikuuri? Mitä jos siitä tulee pahat sivuvaikutukset?

Mitä jos tilanne ei paranekaan lääkkeillä? Mitä jos joudun leikkauspöydälle? Mitä jos mulle laitetaan avanne? Mitä jos tähän tautiin ei koskaan keksitä täysin parantavaa lääkettä? Mitä jos koskaan ei täysin selviä, mistä tämä tauti johtuu?

Pitääpä lähteä ostamaan tarjousvessapaperia.