Henna-Maria

Miksi minä kuulun riskiryhmään?

14.05.2020

IBD ja vertaistuki

Ensimmäistä kertaa kuulin koronaviruksesta tammikuun loppupuolella kun olimme palaamassa talvilomalta Roomasta. Silloin uutisoitiin Kiinassa leviävästä viruksesta ja ajattelin, että se on siellä kaukana Kiinassa. Kotiin päästyä tilanne eskaloitui pikkuhiljaa täällä Suomessakin. Rajoituksia asetettiin, tapahtumia peruttiin, suurin osa siirtyi etätöihin ja sosiaalisia kanssakäymisiä kehotettiin välttämään. Alettiin puhumaan koronan riskiryhmistä ja tietenkin aloin miettiä, että kuulunko minä niihin.

Miksi kuuluisin? En ole yli 70-vuotias, en tupakoi, enkä ole sairaalloisen ylipainoinen. Minulla ei ole sydän- eikä keuhkosairautta, diabetesta, maksan tai munuaisen vajaatoimintaa eikä solunsalpaajahoidossa olevaa syöpää.

Mikä minulla sitten on? Minulla on Crohnin tauti ja biologinen lääkitys. Crohnin tautia sairastavat eivät automaattisesti kuulu riskiryhmään. Biologiset, vastustuskykyä voimakkaasti heikentävät lääkitykset kuitenkin muuttavat tilanteen.

Olen tällä hetkellä Crohnin taudin kanssa hyvässä kunnossa, joku voisi jopa puhua remissiosta. Taudin oireet ovat lieventyneet olemattomiin. Pistää kiukuttamaan, kun muuten voin hyvin ja kaikki on hyvin, niin miksi minä kuulun siihen ryhmään ihmisistä, jotka ovat astetta suuremmassa vaarassa sairastua koronaan, ja siitä vielä astetta vakavampaan muotoon. Enkö ole jo oman osani sairastamisesta tehnyt? Voisiko ihmisillä olla jokin tasavertainen kiintiö minkä verran kaikki elämänsä aikana sairastavat? Kun kiintiö tulee täyteen, niin saisi hieman vapaata sairastamisesta.