Elina

Miten valmistautua vastaanotolle?

20.09.2018

IBD ja vertaistuki

Tässä vuosien saatossa lääkärissä on tullut käytyä aika monta kertaa. Muistan ensimmäiset lääkärikäynnit IBD:n tiimoilta. Olin silloin 9 -vuotias, ja vanhempani olivat tietenkin mukanani huolehtimassa kaikesta. Nyt täysi-ikäisenä vastaanotolle valmistautuminen täytyy tehdä ihan itse, ja olenkin koonnut muutaman hyväksi kokemani vinkin.  

Välillä IBD oireilee joka päivä, jolloin vastaanotolla on hankala vastata kysymykseen ”Miten olet nyt voinut?” Ennen merkitsin vointiani kalenteriin, mutta nykyään Olotila-sovellus on aina taskussa. Sovellukseen on helppo merkitä vointi ylös ja näyttää sitten lääkärille. Sen avulla voi olla varma, että kaikki oleellinen tulee kerrottua ja on aina mukana!  

Välillä pelko ikävistä uutisista kasvaa ennen vastaanottoaikaa. Vertaistuki on paras tuki tässäkin asiassa, ja jos tuntuu hankalalta rauhoittua, niin pieni keskustelu kohtalontoverin kanssa piristää varmasti. 

Yksi varsin tärkeä juttu on varata matkaan tarpeeksi aikaa; kun itse lääkärissä käynti stressaa, ei ole mukavaa, jos joutuu murehtimaan aikataulusta. Se hoitopaikka kun ei aina ole ihan kulman takana. Avoimella mielellä eivät ne ikävätkään uutiset välttämättä tunnu niin pahalta. On myös hyvä muistaa, ettei apu tule aina sormia napauttamalla, ja tämän sairauden kanssa kärsivällisyys on välillä todellakin koetuksella.