Kaisa

Myönteisyysmanipulointi kannattaa

30.06.2016

IBD ja vertaistuki

Sairauden kanssa eläminen vaatii voimavaroja. Kipeys ja sen aiheuttama ketutus syö miestä ja naista. Ainakin minulla lapsen sairauden hyväksyminen osaksi elämää on ollut vaikeaa. Miksi juuri me? Miksi tyttäreni? Uskon siihen, että omia ajatuksia muuttamalla on mahdollista parantaa hyvinvoinnin kokemusta, vaikkeivät tosiasiat toiseksi ajattelemalla tulisikaan. Hyvinvoinnin saavuttaminen vaatii kuitenkin muutakin kuin pahoinvoinnin poistamisen. Pitää löytää merkitystä. Iloa ja luottamusta tulevaan.

Yksi oppimani keino hyvinvoinnin lisäämiseen on omien vahvuuksien tunnistaminen. Kun hoksaa, missä on hyvä, oppii tuntemaan itseään, luottaa paremmin selviytymiseensä ja ehkä hyväksyy omat puutteensa. Jos vahvuuksia ei ole saanut peilata läheisten ihmisten kanssa, voi olla ihan fiksua tehdä tietoisesti töitä niiden tunnistamiseksi. Vahvuuksien nimeäminen on myös melko hyvä peili eletystä elämästä. Se kertoo, mihin asioihin elämänkokemuksesi on sinua treenannut.

Minun vahvuuksia oli erään testin mukaan sinnikkyys, rehellisyys ja urheus. Joko olen luonteeltani rohkea ihminen tai sitten vaikeudet ovat opettaneet minut sellaiseksi. En tiedä kumpi olisi mairittelevampaa, mutta olen iloinen siitä, että nämä asiat kuvaavat minua. Käytän testin tuloksia myös manipulointitarkoituksiin ja kaivan ne heikkona hetkenäni esiin yöpöydän laatikosta muistuttaen itselleni: Olet rohkea ihminen, joka ei peräänny uhkien, haasteiden, vaikeuksien tai kivun edessä. Sallittua dopingia vai mitä mieltä olet?