Henna-Maria

Niveloireet – liitännäissairaus vai lääkkeiden haittavaikutus?

24.10.2019

IBD ja vertaistuki

Viimeisimmässä Suoli Suorana -podcast jaksossa puhumme IBD:n liitännäissairauksista. IBD:hen voi liittyä useitakin liitännäissairauksia. Yleisin, jonka tiedän monella IBD-tutulla olevan, on erilaiset niveloireet. Niveloireita saattaa esiintyä jopa puolella IBD:tä sairastavista. Varmasti suurin osa liitännäissairauksista tulee IBD:n aktiivivaiheessa, jolloin keho on jo valmiiksi tulehdustilassa, mutta on myös sellaisia, jotka ilmenevät suolistosairauden ollessa remissiossa. Minulla ei varsinaisesti ole mitään selkeää IBD:n liitännäissairautta ikinä ollut, mutta niin pitkään kuin muistan, minulla on särkenyt polvia aika ajoin aivan saatanallisesti. Viime talvena päätin, että otan asian esille hoitavan lääkärini kanssa ja hän passittikin minut verikokeiden kautta reumalääkärille. Reumalääkäri minua sitten väänteli ja paineli, jonka jälkeen hän avasi reumaliiton sivustolta reuma-aapisen ja totesi, että minulla on spondylartropatia. Monelle se ei varmaan sano mitään, joten avaan sitä vähän. Reuma-aapisessa kerrotaan näin:

“Spondylartropatia tarkoittaa oikeastaan ryhmää sairauksia, mutta sitä voidaan käyttää erillisenä diagnoosina, ellei tarkka sairauden määrittely ole mahdollista. Puhutaan myös seronegatiivisista selkäreumoista, sillä spondylartropatioissa veressä ei ole reumatekijää ja niillä on taipumus aiheuttaa tulehdusta selkärangan nivelissä. Ehdotettu on myös nimitystä nivel-nikamareumaksi.

Spondylartropatioita ovat:

  • selkärankareuma (Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterewin tauti)
  • selkärankareumaa mahdollisesti edeltävä aksiaalinen spondylartriitti
  • reaktiiviset niveltulehdukset ja Reiterin tauti
  • haavaiseen paksunsuolentulehdukseen ja Crohnin tautiin liittyvä niveltulehdus
  • osa lastenreumasta
  • nivelpsoriaasi, jossa on mukana selkärangan nivelten tulehdus

Oireet ja taudinkuva

”Spondylartropatia voi aiheuttaa tulehduksen sekä raajojen että selkärangan nivelissä. Tunnusomaisinta on ristiluun (sacrum) ja suoliluun (ileum) välisten nivelten (s-i-nivelten) tulehdus, sakroiliitti. Nivelistä sairastuvat herkimmin polvi ja muut alaraajanivelet.

Yhteistä on myös sairastuminen nuorena aikuisena, reumaattinen tulehdus silmän etuosassa (iriitti) sekä joskus sydämessä ja aortan seinämässä. Harvoin sairauteen kuitenkaan liittyy kaikkia näitä asioita. Niveltulehdukset voivat olla aluksi vaikeita, mutta sairaus saattaa parantua jopa ilman hoitoa.”

Lukiessani tuon olin hyvin vakuuttunut, että tästä kaikki niveloireeni johtuvat. Siellä on maininta Crohnin taudista ja tulehduksesta polvinivelissä. Sopii minuun kuin nyrkki silmään, on Crohn ja kipeät polvet. Asia oli taputeltu, kunnes otin yhtenä päivänä lääkkeet tavalliseen tapaan ja sen jälkeen oli polvet kipeät seuraavat kolme päivää. Päätin avata jälleen sen pienen, mutta niin kovin paksun paperinivaskan, joka tulee lääkepaketin mukana ja tarkistaa, mitä lukee haittavaikutuslistalla. Kukaan ei varmaan ole yllättynyt, että kymmenen yleisimmän haittavaikutuksen joukossa oli nivelinfektiot.

Niin kauan kuin lääkkeeni auttaa, eikä oma kehoni ala kapinoimaan sitä vastaan, ei lääkettä lopeteta. Haittavaikutuksia voi tulla vaikka kaikki yleisimmät, mutta jos en ole hengenvaarassa niistä, ei lääkettä lopeteta.

Minua mietityttää tällä hetkellä kaksi seikkaa liittyen liitännäissairauksiin ja lääkkeiden haittavaikutuksiin. Ensimmäisenä, hoidetaanko esimerkiksi Crohnin taudin liitännäissairauksena tullutta nivelreumaa omana sairautena vai hoidetaanko Crohnin tautia, joka on nivelreuman taustalla? Toisena oikeastaan sama kysymys, että hoidetaanko haittavaikutuksia omina “sairauksina” niihin kohdistetuilla lääkkeillä ennemmin kuin lopetetaan lääke, joka aiheuttaa haittavaikutuksia?