Mari | Reunapaikka

Mari

Nyt pistetään!

20.08.2020

IBD ja vertaistuki

Lapsen lääkitys on nyt muutaman kuukauden ajan koostunut suun kautta otettavan lääkkeen ohella myös kertaviikkoisesta kotona pistettävästä lääkkeestä.
Millaisia asioita olemme tämän kyseisen, meille uuden jakson aikana kohdanneet?

Pistämisen opetteleminen. Alussa eniten mietitytti se, kuinka niin lapsi kuin vanhempikin mukautuu pistämiseen. Oman lapsen pistäminen ei missään nimessä ole alussa helppoa saati miellyttävää. Onneksi saimme erinomaisen ohjauksen hoitavalta taholtamme. Ajan kuluessa asia ei varsinaisesti helpotu, paitsi että tilanteeseen tottuu ja epämukavan asian sietokyky kasvaa.

Tekniset ja käytännön seikat. Pistämispäivä sitoo toisen vanhemmista – tiettyyn kellonaikaan ennen pistosta on annettava pahoinvoinninestolääke sekä tiettyyn kellonaikaan pistoksen jälkeen vaaditut vitamiinit. Pistämishetki taas sitoo pienen lapsen kanssa alussa – ja meillä edelleen – molemmat vanhemmat. Tilanteessa on muun muassa varmistettava, että pienen ihmisen jalka pysyy paikoillaan. Subkutaanisessa eli ihon alle laitettavassa pistoksessa tekniikka harjaantuu vasta lukuisten pistoskertojen myötä, mutta silti – jokaisen kerran on alusta alkaen onnistuttava. Paineensietokyky on välttämätöntä.

Rutiinit. Mahdollisuuksien mukaan pistämme aina samassa paikassa, samoilla rauhallisilla rutiineilla, lapsi sylissä, pistosjalan vaihtuessa viikoittain. Lapsi tietää, että neula on iholla viiden sekunnin ajan, ja viiteen lasketaan (lasta osallistaen) aina yhdessä. Tilanteesta on muovautunut kaikesta harmituksesta huolimatta yhteinen tärkeä juttumme.

Turvakokeet. Alussa tiheämmin, jatkossa hivenen harvemmin, säännöllisesti kuitenkin.

Kontraindikaatiot. Yhden kerran on lapsi sairastanut kausiflunssan, joka esti lääkkeen pistämisen kyseisellä viikolla.

Lapsen voinnin koheneminen. Vanhaa, mutta niin osuvaa sanontaa jälleen lainatakseni: alku aina hankala, lopussa kiitos seisoo. Kun lääkitys osuu kohdilleen, on lapsen vointi luonnollisesti parempi, ja se jos mikä on isoin ja ilahduttavin asia. Fingers crossed että saamme jatkaa näin ainakin jonkin aikaa.