Kaisa

Olet mitä syöt?

09.06.2016

IBD ja ruoka

IBD-sairauksien taudinkulku on vaikeasti ennustettavaa. Relapsi saattaa tulla tilanteessa, jossa aiemmin on pärjätty mainiosti. Lääkitys on pitänyt oireet kurissa, muttei yhtäkkiä enää autakaan. Epävarmuuden keskellä monet suolistosairaiden lasten vanhemmat alkavat hallita niitä harvoja hallittavissa olevia asioita, kuten lapsen altistusta infektioille tai ruokavaliota.

Minäkin olen pitänyt tytärtäni ”kuplassa” eli vältellyt sisäleikkipuistoja tai vesipuistoja, joista infektioherkkä lapsi todennäköisesti saa jonkun pöpön. Myös ruoan suhteen olen yrittänyt parhaani. Ruokanihilistinä en kuitenkaan pärjää vertailussa muille mammoille.

Ymmärrän, että koska kyseessä on sairaus, joka vaikuttaa ruoansulatuselimiin, olisi hyvä, ettei kyseiseen järjestelmään kohdistettaisi turhaa painetta. Pitäisi vältellä ruokia, jotka ovat huonosti sulavia tai lisäävät tulehdusta. Vältettävien ruoka-aineiden listalla olisi siis ainakin maito, gluteeni, sokeri, kaalit ja punainen liha. Vannon terveellisen ruoan nimeen ja ymmärrän sen merkityksen hyvinvoinnin tukena. Orjalliseen tiettyjen ruoka-aineiden välttelyyn en kuitenkaan pysty, sillä en usko niiden ihmeitätekevään voimaan. Jos uskoisin, kokisin todennäköisesti saavani ruokavaliohoidoista apua tyttärelleni.

Olisi hienoa, jos erilaisten ruokavalioiden merkityksestä sairauksien hoidossa olisi tarjolla enemmän laadukasta tietoa. Ehkäpä jonain päivänä kiinteänä osana IBD-sairauksien hoitoa on ravintoterapia? Sitä odotellessa täytyy luottaa omaan harkintaan ja äidinvaistoon.