Conny Karlsson

Pienen lapsen hoito IBD:n akuutissa vaiheessa

09.03.2017

IBD ja urheiluIBD ja vertaistuki

Ensimmäinen lapseni syntyi syksyllä 2005, reilut kaksi vuotta diagnoosini jälkeen. Samaan aikaan rakensimme taloa, ja tarkoitus oli saada talo valmiiksi tammikuun 2006 mennessä, koska vuokrakämppämme vuokrasopimus umpeutui silloin. Kiire tuli ja ensimmäisen yön uudessa talossa vietin yksin, koska yläkertaan ei ollut vielä rappuja, ja ainoa toimiva vessa oli tietenkin yläkerrassa. Avovaimo ja tytär menivät hänen vanhempiensa luo asumaan pariksi päiväksi, että sain raput laitettua paikalleen ja talon jonkinlaiseen asumiskuntoon.

Samalla loppui intensiivinen kuntoutus urheiluvammaleikkauksesta ja minulla oli tarkoitus aloittaa kova harjoittelu kohti kesän 2006 koitoksia. Stressiä oli siis ollut ilmassa monestakin syystä. Kesä 2006 meni urheilullisesti kuitenkin aika hyvin siihen nähden, että oli ollut vammaa ja leikkausta. Syksyllä 2006 kauden jälkeen jäin sitten koti-isäksi muutamaksi kuukaudeksi, kun avovaimoni palasi työelämään. Urheilijan työstä ei kuitenkaan voi pitää vapaata, joten työnjako meni niin, että hoidin tyttäremme päivällä ja illalla, kun avovaimo tuli kotiin, kävin harjoittelemassa. En kyllä muista, että tilanne olisi ollut mitenkään stressaava, mutta silti muistan pari kertaa, jolloin vatsa oli vähän huonommassa kunnossa tämän jakson aikana.

Kuvitelkaa tilanne, missä vajaan vuoden vanha tytär makaa hoitopöydällä vaipanvaihto täydessä käynnissä, ja itsellekin iskee todella kova hätä. Tällaisia tilanteita tuli monta kertaa, piti vain itse puristaa pakarat yhteen ja toivoa, että vahinkoa ei käy, ja yrittää samalla nopeasti saada tytär pestyä ja kuiva vaippa sekä vaatteet päälle. Vastaavanlaisia tilanteita tuli myös, kun olin tyttäreni kanssa kävelyllä vaunuilla. Todennäköisesti naapurit olivat kaikki päiväsaikaan töissä, mutta mahtoi olla hauska näky, kun pääsin 100 metriä omasta kodista niin piti jo kääntyä ja kävellä nopeasti takaisin.

Vaikka muutaman kerran on päässyt vahinkokin tapahtumaan, niin ollessani yksin tyttäreni kanssa, ei kuitenkaan ikinä tapahtunut mitään. No, samaan pesukoneeseen olisi saanut sitten vain laittaa sekä omat että tyttären vaatteet.