Henna-Maria

Rahat vai terveys?

15.02.2018

IBD ja vertaistuki

Tammikuu on onneksi ohi, mutta vuoden vaihtuminen näkyy pankkitilillä vielä pitkään. Syynä ei ole joululahjaostokset, vaan seuraavan vuoden lääkehankinnat. Käytössäni on kallis lääke, jonka kuukauden lääkeannostus täyttää Kelan tai lääkekaton. Kun käyn vuoden vaihtuessa hakemassa ensimmäisen kerran lääkkeitä, maksan apteekkiin Kelan vuosittain vaihtuvan vuosiomavastuumaksun, mikä vuonna 2018 oli vähän päälle 600 euroa. Ensimmäisen maksun jälkeen kaikki loppuvuoden korvattavat lääkehankinnat maksavat vain 2,50 euroa. Hieno järjestely, en missään nimessä pystyisi kyseiseen lääkehoitoon, jos lääke pitäisi maksaa kokonaisuudessaan itse. Ilman Kelan tukea lääkkeisiin menisi yli tuhat euroa kerran kuussa. Pitemmän päälle pitäisi olla miljonääri, jos haluaa pysyä terveenä. Mutta kyllä se kuusisataa euroakin kirpaisee. Muistan kun viime vuoden tammikuussa menimme poikaystävän kanssa yhdessä apteekkiin hakemaan minulle vuoden ensimmäistä lääkeannosta. Kassavirkailijan ilme oli hieman kysyvä, kun maksoin ensin itse kahdella eri pankkikortilla, jonka jälkeen osoitin poikaystävääni ja sanoin, että hän maksaa loput. Niitä velkoja maksoin takaisin vielä huhtikuussa. 

Ennen tämän vuoden vaihtumista mietin, että pyydänkö lainaa vanhemmilta, poikaystävältä vai työnantajalta palkkaa ennakkoon. Tein laskelmia, että miten pitkään pärjäisin, jos en ottaisikaan lääkettä heti, vaan odottaisin ja saisin säästettyä rahat lääkekattoa varten. Valitsin vielä toistaiseksi terveyden. Hain lääkkeet ja maksoin omavastuun. 

Olen työelämässä, enkä saa aivan alhaisinta palkkaa, mutta minulle kuuden sadan euron kertaostos tuntuu ja näkyy elämässä. Mietinkin, että kuinka monella on jäänyt lääkkeet hakematta vuoden vaihteessa, koska ei ole varaa maksaa omavastuuta. Joku voisi tehdä tutkimuksen, jossa selvitetään nousevatko kroonisten sairauksien aktiivivaiheet vuoden vaihtuessa, ja mikäli ihmiset jättävät lääkkeensä ostamatta. Monilla saattaa olla useampia pitkäaikaissairauksia, jotka vaativat useampia eri lääkkeitä sekä apuvälineitä, joiden kaikkien omavastuu tulee maksettavaksi heti vuoden vaihtuessa. 

Miksei Kelan vuosiomavastuuta voisi jakaa koko vuodelle? Kyllä apteekki ja Kela näkevät kuinka pitkäksi aikaa henkilölle on lääkettä myönnetty, luultavimmin hän tulee käyttämään lääkettä koko vuoden. Miksei hän voisi maksaa omavastuuta osissa? Viisikymmentä euroa kuussa ei kuulosta niin pahalta kuin kuusisataa euroa kerralla.