IBD blogi Johanna

Johanna

Rentoa kesää!

08.07.2021

IBD ja matkustusIBD ja vertaistuki

Ainahan ja koko vuoden se on mielessä. Kesäloma nimittäin. Marraskuun pimeydessä ja loskassa sitä haaveilee makailevansa koko kesän mökkirannan riippukeinussa hyvän kirjan kanssa. Kun minä tämän vielä jaksan -asenteella läpi puskettu kevät tuntuu lisääntyvästä valosta ja lämmöstä huolimatta pitkältä. Kun Suvivirsi sitten raikuu kevätjuhlassa saaden roskan silmään, on vuoden kohokohta käsillä: kesäloma voi alkaa.

Koska olen opettaja, lomailla saakin oikein olan takaa kaksi kokonaista kuukautta. Pitkä kesä aikaa loikoilla riippumatossa, lukea ison kasan kirjoja, ottaa aurinkoa, syödä jäätelöä, hengailla ja chillailla. Mahavaivatkin jäävät unholaan, kun sekä mieli että keho rentoutuvat täysin.

Pötypuhetta ja haaveajattelua. Olen surkea lomailija. Tiedän, etten ole ainoa. Ensimmäinen lomaviikko menee taatusti mahavaivojen parissa. Kroppa säikähtää yhtäkkistä rytmin katoamista. Se säikähtää kesän ensimmäisiä grillimakkaroita ja päättäjäisjuhlien herkkuja. Se säikähtää kaikkia niitä asioita, joita pitäisi loman aikana tehdä. Enhän minä voi olla koko kesää tekemättä mitään, nyt on aikaa ja energiaa!

Ensinnäkin sosiaalisista suhteista täytyy pitää kiinni kesälomalla. Nyt voi nähdä kaikki ne kaverit puolisoineen ja lapsineen, joita ei vuoden aikana työkiireiden takia juuri nähnyt. Jos menee kylään, pitää hommata jotain viemistä. Tyhjin käsin ei voi mennä. Jos kaveri tulee meille kylään, pitää siivota joka nurkka. Jotain pitää myös tarjota. Etsinpä netistä uuden kivan raparperipiirakkareseptin ja kokeilen sitä.

Kesälomalla pitää myös matkustella. Ulkomaille en lähde oikeastaan koskaan kesäisin, mutta Suomessa on pakko kiertää, sillä kaikki Suomen kaupungit ja kyläpahaset ovat niin mahtavia ja upeita kesällä! On kiva pysähdellä kaikki pienet ja suuret nähtävyydet reitin varrelta, jolloin kahden tunnin matkaan menee ainakin neljä tuntia.

Kotonakin voi olla aina välillä. Silloin voi tehdä kaikki ne asiat, joita ei ole vuoden aikana ehtinyt: putsata uuni, viedä pesussa kutistuneita vaatteita kirppikselle ja pyyhkiä pölyt kirjahyllyn päältä. Pihalle voi istuttaa perunoita, sipuleita ja porkkanoita. Voikukkia ja rikkaruohoja pitää nyppiä sieltä, täältä ja tuolta aina kun ehtii.

No huh, sitten sinne mökille. Riippumattoa ei saakaan mihinkään, kun ei ole oikein mitään sopivaa paikkaa eikä puita, joihin sen saisi kiinni. Mökilläkin pitää nurmikko leikata, keittiö siivota ja väkertää grilliherkkuja. Aina tietää seuraavana päivänä syöneensä mahansa täyteen grilliruokaa.

Missä sitten kulloinkin olen, on minun yritettävä pakonomaisesti pitää huoli itsestäni ja mahastani. Pitäisi nukkua hyvin, syödä hyvin ja säännöllisesti sekä liikkua sopivassa määrin. Stressata ei saisi, liikaa ei saisi touhuta ja säheltää. Pitäisi välillä vain olla ja ihmetellä, siitä maha tykkäisi.

Ehkä minä taas tänä kesänä yritän.