Henna-Maria

Ruoka ja IBD

31.08.2015

IBD ja ruoka

IBD:n hoitoon ei ole varsinaista ruokavaliota, vaan potilaita kehoitetaan syömään terveellisesti ja välttämään ruoka-aineita, joista tulee huono-olo. Tiettyjä ruoka-aineita, joita välttää on listattu eri sivustoille, mutta tämä, kuten moni muukin IBD:hen liittyvä on yksilöllistä. Toiset voivat syödä ja toiset eivät, pitää vain osata kuunnella omaa kehoaan. Eikö kaikkien, ei vain IBD:tä sairastavien pitäisi kuitenkin syödä terveellisesti.

Terveellisesti syöminen ja oman kehon kuunteleminen teettää suunnattomasti vaikeuksia minun kohdallani. Ruoka on yksi kauneimmista asioista, mitä tiedän. On onni, että olen hyvin laiska laittamaan ruokaa, muuten söisin kokoajan. Muutaman kerran on ollut niin paha akuuttivaihe, ettei ole pystynyt syömään, mutta silloinkin olen tiedostanut sen, että on pakko syödä. Äiti aina sanoi, että jos en pysty syömään tai en ala syömään niin vaihtoehtoina ei ole muuta kuin mennä sairaalaan letkuruokintaan, ja aina viimeiseen asti yritin sinnitellä ettei vaan joutuisi osastolle. Vaikka vointi on ollut niin huonona, etten ole pystynyt syömään silti aina on haluttanut jotain herkkuja. Olen maannut sängyn pohjalla voimattomana ja unelmoinut pizzasta tai hampurilaisateriasta. Joka kerta kun on joutunut tyhjentämään suolen ja olemaan ravinnotta tähystystä varten, olen miettinyt mitä syön kun tähystys on ohi. Kerran, jopa osastolla ollessani sain ystäväni salakuljettamaan hampurilaisaterian minulle. Siellä sitä sitten mussutettiin hoitajilta salaa.

2_Henna_ruokavalio_kuva

Toisaalta kun ajattelen isompana kokonaisuutana ruokavaliotani niin oman kehon kuunteleminen on suuressa roolissa. Olin pitkään syömättä lihaa, koska se tuntui sulavan huonosti ja aiheuttavan vatsakipuja. Viime syksynä aloin omatoimisesti kokeilla myös gluteenitonta ruokavaliota, lihattoman seuraksi. Lihaton ja gluteeniton, ei vain sopinut minulle, kun olen niin laiska laittamaan ruokaa ja tulehdus alkoi viedä voimavaroja, kun en saanut ruuasta tarpeeksi tarvittavaa energiaa. Päätin sitten ottaa lihan takaisin lautaselle. Minulle gluteeniton ruokavalio on oloa helpottanut. Silloin tällöin mielihalut vain huutavat kovempaan ääneen ja ylensyönti ottaa vallan. Jostain aikoinaan kuulin, että jos kultakalalle antaa mahdollisuuden se syö itsensä hengiltä. Veikkaan, että olen edellisessä elämässä ollut kultakala, ja sieltä on jäänyt piirteitä myös tähän elämään. Tiedän, että jos syön liikaa tai liian nopeaa tai juon ruokaillessa liian vähän, joudun tuntemaan seuraukset. Eivät ne seuraukset välttämättä niin dramaattisia ole, että henki lähtee, mutta vaarallisia voivat olla. Varsinkin kun ”putkistosta” puuttuu osa, ja jäljellä olevassa on tukkeutumisvaara. Mielummin nautin ruuasta ja kärsin mahdolliset seuraamukset kuin, että jätän syömättä.