Ida

Ruokavalion merkitys IBD:ssä

07.02.2019

IBD ja ruoka

Suolistosairauksista puhuttaessa aihe kääntyy ajoittain ruokavalioon. Nettikeskusteluja lukiessa näkee paljon tämän tyylisiä kommentteja: “itse aiheutettu sairaus, jonka saisi kuriin oikealla ruokavaliolla”. Monilla on todella väärä käsitys ruokavaliosta IBD:n hoidossa. Sitä kun ei yksinkertaisesti ole.

Maalaisjärjelläkin ajateltuna ei epäterveellinen ruokavalio tee kenenkään kropalle hyvää pidemmän päälle. Kaikkien meidän tulisi syödä terveellisesti, oli jonkinnäköistä sairautta tai ei. Olemme kuitenkin jokainen yksilö ja se pätee tässäkin aiheessa. Joillakin voi auttaa sairauden hoidossa se, että jättää joitain ruoka-aineita pois ruokavaliostaan. Itse olen esimerkiksi huomannut isojen salaattiannoksien lisäävän vatsakramppeja, koska salaatti ei sula suolistossa hyvin. Myös punainen liha on hitaasti sulavaa, ja senkin syöntiä olen vähentänyt paljon. Minkäännäköisiä ruokarajoitteita minulla ei kuitenkaan ole, enkä ole kokenut minkään ruoka-aineen olevan täysin kielletty.

Joskus tuntuu vain ikävältä ihmisten kommentointi, vaikka tiedän suurimman osan tarkoittavan pelkästään hyvää. Mutta silloin, kun kyseessä on parantumaton sairaus, on ikävää kuulla joidenkin sanovan sairauden olevan “itse aiheutettua”, kun se ei ole millään tavalla totta. On hyvä kuitenkin, että keskustelua on ja tietoisuus lisääntyy päivä päivältä enemmän.