Teija

Suoli nirsoilee

14.04.2016

IBD ja ruoka

Olen aina ollut kaikkiruokainen ja halukas tutustumaan uusiin ruokalajeihin. Olen sitä edelleen, mutta suhtautumiseni syömiseen on kuitenkin muuttunut suolistosairauden myötä. Enää ei ole itsestäänselvyys, että kaikkea voi tai kannattaa maistella.

Olen pari kertaa kokenut oireita, jotka itse diagnosoin jonkinsorttisiksi suolen ahtautumisen tai tukkeutumisen oireiksi. Tämä tapahtui sairastamisen alkuaikoina, jolloin en vielä oikein ymmärtänyt tautia kokonaisuudessaan, ja ehkä siksi en osannut konsultoida lääkäriä ajoissa.

Ruoka ei oikein enää maistunut. En enää pystynyt vetämään koko lautasellista ruokaa, vaan raja tuli vastaan. Ei tehnyt mieli laittaa enää yhtään haarukallista suuhun. Ajatus alkoi ällöttää. Lopulta en halunnut syödä juuri mitään. Muistan istuneeni työpaikan ruokalassa keittolautanen edessäni, yrittäen väkisin ryystää edes paria lusikallista lientä. Lopulta pelkkä lounaslistan lukeminen sai aikaan yökkäilyä. Siinä vaiheessa, kun yökkäily ei vaatinut enää edes mitään ruokaan liittyvää, tajusin hakeutua työterveyslääkärille. Sain pahoinvointilääkettä, jota otin ennen kuin nautin ranskanleipää ja mustikkasoppaa; niitä ainoita, jotka sain alas. Pahoinvointilääkkeen avulla ruokahalu alkoi lopulta palautua ja pystyin taas syömään. Harmillisesti en koskaan saanut tietää, oliko kyse oikeasti ahtaumasta vai mistä moinen ruoan täystyrmäys johtui. Tärkeintä, että se meni ohi.

Huomaan kuitenkin, että syöminen ei ole samanlaista kuin ennen sairastumista. Pureskelen ruokani entistä paremmin, enkä aina pysty syömään lautasellista loppuun ennen kuin se sama rajan tunne tulee vastaan. Kun keksin nauttia vaikkapa riisikakkuja iltapalaksi epäterveellisen leivän sijaan, pystyn jatkamaan tapaa vain jonkin aikaa. Lopulta suolisto tai aivot kieltäytyvät syömästä samaa ruokaa enää, ja joudun keksimään taas jotain uutta. En ole kokki kolmonen, joten haluaisin ruokailun olevan helppoa ja nopeaa. Kaikista vähiten haluan nirsoilla. Mutta joskus on mentävä suoliston oikkujen mukaan, näin se vain on.