
Suvi
Syö näin, kyllä sinä sillä paranet!
27.11.2020

Lähes jokainen suolistosairauteen sairastunut ajattelee ensimmäisinä ajatuksinaan ruokaa. Mitä voi syödä, mitä pitää syödä, mitä ei saa syödä. Ja mitä oikein on tullut syötyä ja siksikö sairastuin. Näitä kysymyksiä pyöritellään mielessä ja kysytään tietysti sitten myös lääkäriltä. Ja lähes aina saadaan vastaukseksi, että ”voit syödä aivan normaalisti, tavallinen kotiruoka riittää, mitään ruokavaliota ei ole”. Ja koska maalaisjärjellä tämä on aivan absurdia, käännytään netin puoleen.
Sillä kyllähän jokainen ajattelee, että jos vika on suolessa, sillä on väliä mitä sinne laittaa. Ja onhan sillä! Jokainen sairastava tietää, mitä ei ainakaan kannata syödä, jollei halua viettää paria seuraavaa vuorokautta vessassa. Ja mitä uskaltaa syödä silloin, kun ei voi syödä melkein mitään. Joten miksi lääkärit eivät sitten sano niin! Netistä kyllä löytyy ohjeita vaikka mihin ruokavalioon ja joku kertoi päässeensä sellaisella ihan oireettomaksi asti!
Tästä päästään siihen dilemmaan, mikä lääkäreillä on. Heitä velvoittaa monenmoiset pykälät ja ohjeet. He eivät saa antaa ohjeita, joita ei ole tutkittu, vertaisarvoitu ja hyväksi havaittu ja näin hyväksytty yleiseen käyttöön. Heidän kätensä on sidottu. Mutta jos vertaa vaikkapa keliakiaan, niin eipä taida olla ainuttakaan lääkäriä, joka ei sanoisi keliaakikkopotilaalleen, että tämän tulisi ehdottomasti aloittaa gluteeniton ruokavalio? Mutta koska IBD on niin monimutkainen sairauksien kirjo, siihen ei vain vielä ole mitään yhtä tai edes useampaakaan hyväksi havaittua ja toimivaa ruokavaliota. Joten siksi lääkärit eivät voi eivätkä saa sellaista tarjota.
Sehän ei tietenkään tarkoita, ettei itse potilaana kannattaisi sellaisia kokeilla. Koska kyllä – jotkut saavat helpotusta erilaisista ruokavalioista. Mutta koskaan ei kannata ottaa faktana, että jos joku jollain toimii, se toimisi kaikilla. Ikävä kyllä asiat eivät ole niin helppoja. Ja jos sinulla tarjotaan ”pelastavaa ja parantavaa” ruokavaliota joka ”ihan varmasti parantaa sinutkin”, kannattaa olla varuillaan. Ihan kuten kaikessa luontaistuotteissa, vaihtoehtohoidoissa ja muissa, mitä suuremmat lupaukset, yleensä sen suurempi pettymys. Ja jos sinulle väitetään, että lääkärit eivät vain kerro, koska haluavat pitää sinut sairaina, kannattaa kääntyä kannoillaan. Sillä jos näihin sairauksiin olisi helppo hoito tai jopa lääkkeetön sellainen, yhteiskunta ei todellakaan antaisi pitää 50 000 ihmistä, usein vielä työikäistä sellaista sairaina, koska se on aivan järjettömän kallista! Yhteiskunnalla ja lääkäreillä on todellakin motivaatiota saada kaikki takaisin toimiviksi (ja veroja tuottaviksi) yhteiskunnan jäseniksi eikä ketään ole varaa ylihoitaa, ylilääkitä tai pitää sairaina.
Mutta ne ruokavaliot. Niitä on jos ja vaikka kuinka paljon. Ja mitä huikeimmilla lupauksilla. Yksi mikä usein unohtuu, on ne viralliset ravintosuositukset. Se ”tavallinen ruoka”. Siinä on vain sellainen harha, että moni luulee oman ruokailunsa olevan ravintosuositusten mukaista, vaikka harvemmin se sitä on. Virallisilta ravintosuosituksilta, eli VRS:ltä puuttuu vaan ympäriltään se hype, mikä markkinoiduilla ruokavaliolla on. Mutta jos mietitään, että VRS:n mukaan pitäisi syödä 500 g vihanneksia ja kasviksia, mutta ei valkoisia viljoja, ei sokeria, vain vähän lihaa, ei eineksiä, ei herkkuja, ei limsoja, ei mehuja… Niin oikeasti, kuinka moni sitä noudattaa? Ja se on kuitenkin se, mitä lääkärit suosittelisivat.
Tavallinen kotiruoka ei tietenkään sovi pätkääkään akuuttivaiheessa, mutta se on sitten jo kokonaan oman postauksen paikka!