Kaisa

Tätä muistoa en halua jakaa

21.09.2017

IBD ja kipuIBD ja vertaistukiIBD ja ystävät

Facebookin muistosi-toiminto ehdotti kolmen vuoden takaista päivitystäni ja kysyi: haluatko jakaa muistosi? Kuvassa kalmankalpea tyttäreni auttaa minua kesäisellä mattojenpesupaikalla. Suoraan sanottuna pelästyin. Muistan kyllä, että kyseinen kesä oli Crohnin tautia sairastavalle tytöllemme hankala, mutta en muistanut, että tilanne oli tuollainen.

Ilmeisesti en itse päivitystä tehdessäni ollut tyttären kalpeudesta kovin huolissani. Tuskin muuten olisin halunnut jakaa matonpesuhetkeämme. Mummolta perittyyn sukusenkkiin olen sen sijaan piilottanut ne kuvat, joita en vielä tähän päivään mennessä ole halunnut näyttää kenellekään. Ne ovat kuvia tyttären kaksivuotissynttäreiltä, joissa laihtunut, kuumeinen ja sumusilmäinen taapero katsoo totisena kameraan. Silloin meillä ei vielä ollut lopullista diagnoosia eikä myöskään minkäänlaista lääkitystä.

Valokuvat taltioivat elämää. Siinä missä muut voivat vanhoja kuvia katsellessaan hihkaista: katso, kuinka hoikka olen ollut, me IBD-perheet voimme tokaista: taisi olla akuutti päällä.